Ozvěny dne 5. února 2009

5. únor 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Za zveřejnění odposlechů může v budoucnu hrozit až pět let vězení. Rozhodli o tom poslanci.

osoba:
Teď jenom zakazujou materiál, který vznikl činností státu k prokázání nejzávažnější trestnou činnost volně zveřejnit, to já myslím, že je naprosto normální a přirozené.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Centrální banka snížila základní úrokové sazby. Podle očekávání o půl procentního bodu na jedno a tři čtvrtě procenta.

Jan BUREŠ, hlavní ekonom Poštovní spořitelny:
/Nesrozumitelné/ úrokových sazeb centrální banky rozhodně neřeší ten základní problém současného stavu ekonomiky, to jest propad zahraniční poptávky, na druhou stranu je to opatření, které ekonomice škodí.

Jan BUMBA, moderátor:
Několik milionů eur a dolarů pašovala v kufrech delegace Hamasu z jednání o dlouhodobém klidu zbraní z Egypta.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Podobné převážení peněz je kvůli mezinárodní blokádě jediným způsobem, jak Hamas a jeho vláda mohou do Gazy dostat hotovost.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
V noci i zítra bude zataženo, noční teploty okolo nuly, denní vystoupí na šest stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Naďa Procházková a Jan Bumba.

Zveřejnění odposlechů by mělo být v budoucnu trestné

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Zveřejnění odposlechů by mělo být v budoucnu trestné. Trvají na tom poslanci. Dolní komora dnes totiž opakovaně schválila novelu trestního řádu, do které zákaz zveřejňování odposlechů vložila. Norma současně ještě zakazuje zveřejňování osobních údajů obětí zločinů. Teď jí dostane k podpisu prezident.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Až pět let vězení nebo pět milionů pokuty. Takové postihy by hrozily za zveřejnění odposlechů. Nesouhlasil s tím Senát, ani některá média. Poslanci si ale prosadili svou.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Odposlech je nejsilnější nástroj státu na odhalování nejzávažnější trestné činnosti a není možné ho zaměňovat s tím, že když není stát nebo policie ty trestné činy schopna prokázat, to /nesrozumitelné/, že se to pak předhodí volně ke zveřejnění.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl občanský demokrat Marek Benda. Původní verzi sněmovny podpořila většina poslanců ze všech klubů, kromě KSČM.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM:
Ten prvotní zájem je spíše, aby veřejnost se dozvěděla, než aby novinář měl nějaký strach, že bude potrestán, když něco zveřejní.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Vysvětlil šéf klubu komunistů Pavel Kováčik. Nadšený z novely nebyl a ruku pro ni proto nezvedl ani sociální demokrat František Bublan.

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/:
Je to dost jako striktní zákaz a je to určitým způsobem omezení svobody slova.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Proti novele se už také ohradil Syndikát novinářů. Podle jeho předsedy Miroslava Jelínka zákaz zveřejňování odposlechů pod hrozbou sankce povede k omezení svobody slova. Pokud zákon začne platit, hodlá podat syndikát stížnost k Ústavnímu soudu. Vyzval proto i prezidenta Václava Klause, aby novelu nepodepisoval. Veronika Malá, Radiožurnál.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Podrobnosti poslouchejte v dnešním Radiofóru.

Centrální banka snížila úrokové sazby

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Centrální banka snížila úrokové sazby. Bankovní rada rozhodla o tom, že hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesne ze dvou a čtvrt procenta na jedno a tři čtvrtě procenta. Je to nejnižší úroveň od října 2005.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Takový krok centrální banky odborníci čekali. Důvody pro agresivní uvolňování měnové politiky jsou zřejmé. Vyžaduje to totiž stav české ekonomiky. Bankovní rada zcela zjevně usoudila, že rizika pádu hospodářství do recese jsou mnohem větší, než možné nebezpečí dalšího oslabování koruny a růstu inflace. I když zřejmě kvůli pádu koruny není snížení sazeb tak razantní, jak by mohlo být. Hlavní je, že může rozmrazit toky peněz. Myslí si hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Jan BUREŠ, hlavní ekonom Poštovní spořitelny:
Může ulevit české ekonomice od hospodářské krize prostřednictvím nižších nákladů na financování a pomůže také skrze oslabení české koruny, která negativně vnímá další snižování úrokových sazeb.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Zákazníci komerčních bank pocítí změnu sazeb zřejmě s větším zpožděním, než obvykle. Banky budou vyčkávat, jak na rozhodnutí centrální banky zareaguje trh. Česká bankovní asociace už ale uvedla, že jde o dobrý signál, který se může pozitivně projevit na úrocích z úvěrů pro české podniky. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Česko rozvinulo diskusi o evropských jeslích a školkách

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Česko rozvinulo diskusi o evropských jeslích a školkách. V Praze o ní jednali ministři pro rodinu zemí Evropské unie. Podle takzvaných barcelonských kritérií by totiž už příští rok měly mít členské státy k dispozici nějaký typ zařízení pro třicet tři procent dětí do tří let a pro devadesát procent předškolních dětí. Podle českého předsednictví je ale péče o nejmenší děti věcí jednotlivých členů Unie.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Česko coby předsednická země EU otevřelo debatu o relevanci cílů stanovených před sedmi lety. Jak ale řekl eurokomisař Vladimír Špidla, tak tato kritéria nejsou zcela závazná.

Vladimír ŠPIDLA, evropský komisař pro zaměstnanost a sociální záležitosti:
Je to doporučení a není prostě řečeno, jakou přesnou formou technickou to má být. Maastricht je dokončení, které směřuje k tomu, aby lidé měli možnost reálné volby, skutečné volby, pokud se /nesrozumitelné/.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je důležité přijít s náhradními variantami, jak matkám s předškolními dětmi umožnit nastoupit do zaměstnání dříve a za lepších podmínek.

Petr NEČAS, ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
To znamená, rozšíření spektrum služeb o péče o děti předškolního věku, nikoliv orientovat se v péči o děti do tří let na velká kolektivní zařízení typu jeslí, ale spíše řetězce menších pečovatelských služeb.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Ukrajina musí pokračovat v politických, hospodářských a soudních reformách

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Ukrajina musí pokračovat v politických, hospodářských a soudních reformách. To dali najevo po jednání trojky Evropská unie Ukrajina na ministerské úrovni český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, i evropská komisařka pro zahraničí Benita FerreroWaldnerová. Země podle Evropské unie musí navíc získat zpět důvěru ztracenou za plynové krize s Ruskem na počátku roku. Významným tématem jednání bylo i vyjednávání o obsáhlé asociační dohodě mezi Evropskou unií a Ukrajinou, jejíž součástí má být i dohoda o volném obchodu.

Delegace Hamasu pašovala v kufrech dolary a eura za čtvrt miliardy korun

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Egyptská policie zadržela činitele hnutí Hamas, kteří se pokoušeli do palestinského pásma Gazy pronést v přepočtu čtvrt miliardy korun. Delegace jednala v Káhiře o příměří s Izraelem. Podle některých zpráv měl Izrael a Hamas dosáhnout kompromisu pod egyptským patronátem právě dnes. Zatím k tomu ale nedošlo.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Egypťané původně zadrželi delegaci Hamasu ve snaze získat od ní stanovisko k nejnovějším návrhům káhirských zprostředkovatelů. Dohoda má přinést dlouhodobé zastavení útoků a také otevření hranic do Gazy, kterou Izrael spolu s Egypt blokují. Palestinci ale z Káhiry opět odjeli, aniž by padlo konečné slovo. Na hranici do Gazy se pak odmítali nechat prohlédnout. Když nakonec policie uspěla, našla v kufrech devět milionů dolarů a dva milióny eur. Jeden z vůdců Hamasu s bankovkami zůstal na egyptské straně. Jeho pět kolegů pokračovalo do Gazy. Podobné převážení peněz je kvůli mezinárodní blokádě jediným způsobem, jak Hamas a jeho vláda mohou do Gazy dostat hotovost. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Somálští piráti propustili ukrajinskou loď s třiatřiceti tanky na palubě

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Somálští piráti propustili ukrajinskou loď s třiatřiceti tanky na palubě. Majitelé zaplatili výkupné přes tři miliony dolarů. Původně požadovali únosci sedmkrát víc. Únos lodi přitahoval velkou pozornost nejen kvůli nákladu na palubě, ale také kvůli sporům a spekulacím o to, komu vlastně byl určen.

Jaromír MAREK, redaktor:
Loď MV Faina mířila do keňského přístavu Mombasa. Na palubě měla náklad třiatřiceti sovětských tanků T72 a také velké množství munice. Loď spolu s dvacetičlennou posádkou drželi somálští piráti v zajetí od loňského září, teď je volná. Otázka, kdo čekal na náklad tanků, ale zůstává nezodpovězena. Keňa tvrdila, že vojenskou techniku koupila pro svoji armádu. Zahraniční diplomaté ale jsou přesvědčeni, že zbraně měly směřovat do Súdánu. Vloni unesli somálští piráti dvaačtyřicet plavidel, letos zatím tři a to i přesto, že v oblasti Adenského zálivu hlídku dvě desítky válečných lodí, které mají útokům pirátů bránit. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Vypsáno výběrové řízení na nového majitele Českých aerolinií

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo financí dnes vypsalo výběrové řízení na nového majitele Českých aerolinií. Zájemci tak mohou podávat přihlášky do 23. března. O ČSA projevily zájem desítky společností. Oficiálně zatím ruský Aeroflot a českoislandská společnost Travel Service. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky může stát získat prodejem aerolinek až pět miliard korun.

Jan PROCHÁZKA, analytik společnosti Cyrrus:
Stále jsme optimisti a čekáme cenu někde kolem čtyř a půl až pěti miliard, zejména s tím, že právě asijští dopravci nebo ruský dopravce by mohl dát poměrně velkou prémii a férovou cenu.

Radiožurnálu přibývají posluchači

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Radiožurnálu přibylo posluchačů. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí loňského roku o čtyřicet dva tisíc. A poslechovost stoupala celý loňský rok. Za ten si Radiožurnál celkem získal šedesát čtyři tisíc nových posluchačů a vede si dobře také v regionech. V některých přibylo nejvíc posluchačů v porovnání se všemi ostatními rádii, říká Pavel Šimoník z agentury STEM/MARK.

Pavel ŠIMONÍK, agentura STEM/MARK:
Radiožurnál získal nejsilnější pozici především ve středních Čechách, kde posílil o sedmnáct tisíc posluchačů, což je nejvíce ze všech stanic, které zde vysílají. Totéž se mu povedlo ve Zlínském a Olomouckém kraji, kde to bylo víc než o deset tisíc posluchačů. V některých krajích tradičně zůstává jednou z nejsilnějších stanic.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Rádio Impuls poslouchá přes milion lidí. Frekvenci 1 necelý milion. A Evropu 2 devět set třicet jedna tisíc.

Novinářské ceny Ferdinanda Peroutky

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Sdružení Ferdinanda Peroutky začalo po sedmnácté hodině udělovat novinářské ceny. V Národním muzeu v Praze sleduje ceremoniál reportérka Michaela Vetešková a už zná výsledky. Michaelo, dobrý večer.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Hlavní cenu získal někdejší šéf prezidentské kanceláře Ivan Medek, ten přítomným vzkázal skrz svou manželku, že se touto cenou cítí velmi poctěný a to i proto, že cenu získali i o několik let mladší novináři. A to byla zjevná narážka na to, že Peroutkovu cenu dostal i jednatřicetiletý šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. A současně zahraničněpolitický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák. Tolik z Národního muzea v Praze Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Spustit audio

Více z pořadu