Ozvěny dne 11. listopadu 2007

11. listopad 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Sněhová kalamita

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Česko na svatého Martina zapadlo sněhem. Policie od rána řeší desítky dopravních nehod. Provoz se kvůli hustému sněžení zastavil na několika tratích, stovky domácností zůstaly krátkodobě bez elektřiny. V Libereckém kraji silničáři doporučovali vůbec nevyjíždět. Během dne napadlo kolem dvaceti centimetrů mokrého sněhu, který hlavně na Českolipsku láme stromy. Na trase Železný Brod Semily uvízl rychlík. Jak dodává reportér Milan Brunclík, silničáři budou v terénu až do noci.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
V Libereckém kraji sněžilo do rána. Doprava se zkomplikovala dopoledne, když na silnice vyjelo víc aut. Kamiony uvízly v paceřickém kopci na rychlostní silnici z Liberce do Turnova. Kolony se vytvořily také u Nového Boru a Kamenického Šenova na Českolipsku a poblíž Studence na Jilemnicku. Silnice někde lemovala auta, která na letních pneumatikách nemohla pokračovat. Situace se začala lepšit až během odpoledne, když sněžení ustávalo.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Těžké chvíle si kvůli přívalům mokrého sněhu prožili také řidiči na Vysočině, odkud se přihlásil náš reportér Petr Večeřa.

Petr VEČEŘA, redaktor:
Časně ráno stála kvůli kamionům bez zimní výbavy na dvě hodiny dálnice D1 u Domašova. Kolem poledne byla téměř desítka drobných dopravních nehod mezi pětadevadesátým a sto pětadvacátým kilometrem. Stojící kamiony prakticky ve všech kopcích po celé VYsočině. Silničáři mají za sebou perný den. Například jenom v osmačtyřiceti kilometrovém vranovském úseku dálnice spotřebovaly během posledních deseti hodin víc než devadesát tun posypové soli. Kvůli mokrému sněhu a větru způsobují problémy také padající větve i celé stromy a to hlavně na Žďársku a Jihlavsku. Brání provozu nejenom na silnicích, ale stromy popadaly i na trakční vedení železniční trati mezi Kostelcem u Jihlavy a Rantířovem. Problémy tím ale nekončí, protože po večerním dešti při nočním poklesu teplot se na silnicích Vysočiny bude tvořit náledí.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Silničáři mají plné ruce práce i v Královéhradeckém kraji. Na horách tam během dneška napadlo více než dvacet centimetrů sněhu. Situaci tam od rána sleduje reportér Martin Pařízek. Dobrý večer.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Dobrý večer. Tak ta situace je tu už o poznání lepší než třeba po poledni, kdy téměř na všech silnicích ležel sníh. Sypače a pluhy jsou ale stále v terénu a jak to vypadá, zřejmě budou také celou noc. Například na Trutnovsku se místy vytváří závěje a sněhové jazyky, konkrétně jde o Vrchlabsko, kde vítr opět o něco zesílil. Na Jičínsku mají také všechny posádky v terénu. Podle informací z dispečinku silničářů se ale objevily spadané stromy na některých silnicích. Problematickým úsekem byla například silnice u Prachova. Padající stromy dělají problémy i energetikům. Ti už evidují několik poruch na vedeních vysokého, ale i nízkého napětí. Stále také platí to upozornění na možnost namrzání vozovek. Především přes noc a ráno by měli být řidiči tady na východě Čech opravdu velmi opatrní.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Tolik náš reportér Martin Pařízek. Děkujeme.

Sněhová kalamita zasáhla střední Evropu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Nezvykle husté sněžení zasáhlo řadu oblastí střední Evropy. Vážné problémy jsou v dopravě a přívaly sněhu nyní nedělaní velkou radost ani rekreantům, protože znemožňují úpravu svahů i příjezd do horských středisek. Některé horské silnice v Rakousku zůstávají uzavřené, jiné jsou průjezdné jen s řetězy. Podobné je to i v Německu a vpád zimy hlásí například i Rumunsko, kde jen v noci na dnešek umrzli tři bezdomovci.

Policie zadržela stovky radikálů

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Skoro čtyři stovky radikálů předvedla policie při včerejších demonstracích v Praze. Z toho byla necelá stovka cizinců. Jak doplňuje redaktorka Naděžda Hávová, většina zadržených cizinců byli neonacisté, kteří přijeli podpořit své české kolegy ze Slovenska.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Mezi zahraničními posilami byly podle šéfa pražské policie Petra Želáska i lidé ze Saska. Většina z nich ale hlavní události v Praze propásla.

Petr ŽELÁSKO, šéf pražské policie:
Zbloudili a nedostali se včas do Prahy, takže ta skupina slovenská přijela vlakem, tak ty byli včas, ale autobusy ze Saska dojely až se zpožděním, takže ty se nám v Praze objevily až kolem jednadvacáté hodiny.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Řekl dnes Želásko v České televizi. První filtr prováděla policie podle ministra vnitra Ivana Langera už na hranicích.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
No a posléze potom od hranic až do Prahy znepříjemnit život těm extremistům, kteří přijížděli zejména ze Saska, tak, abychom je co nejvíc otrávili a, pokud možno, abychom je odradili od toho, aby do města vůbec dojeli.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
V ulicích metropole bylo víc než šestnáct stovek policistů včetně posil z krajů a pomáhalo jim také tři sta městských strážníků. Jeden z mužů zákona byl podle Želáska lehce zraněn, zítra ale už normálně nastoupí do služby. Ministr vnitra Ivan Langer je s prací policie spokojen.

Ivan LANGER, ministr vnitra /ODS/:
Jsem přesvědčen, že policie a policisté odvedli excelentní výkon.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Právní zástupci svolavatele neonacistické akce si ale chtějí na postup policie stěžovat.

Petr ŽELÁSKO, šéf pražské policie:
Není důvod, abychom se obávali, že bychom porušovali někomu lidská práva.

Naděžda HÁVOVÁ, redaktorka:
Řekl v České televizi šéf pražské policie Petr Želásko.

Výjimečný stav v Pákistánu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Parlamentní volby v Pákistánu se uskuteční do 9. ledna. Přesný termín stanoví volební komise. Prohlásil to dnes prezident Parvíz Mušaraf. Zároveň přislíbil, že odloží vojenskou uniformu a přísahu na nové prezidentské období složí už jako civilista. Pokračuje náš zpravodaj Jaromír Janev.

Jaromír JANEV, redaktor:
Parvíz Mušaraf ale odmítl uvést datum, kdy ukončí výjimečný stav, který vyhlásil před osmi dny. Generál Mušaraf potvrdil, že zachová demokracii v zemi a oznámil, že za čtyři dny by měl být rozpuštěn jak federální parlament, tak i každý ze čtyř provinčních, což bude první krok směrem k volbám. Podle Mušarafa to bude historický mezník, protože vůbec poprvé v pákistánské historii prý zákonodárné sbory ukončí svou činnost v řádném termínu. Jak uvedl pákistánský rozhlas, vůdkyně umírněné opozice Benazír Bhuttová už přivítala vyhlášení voleb jako pozitivní krok.

Havárie ruského tankeru

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Ruský tanker vážně znečistil moře v Kerčském průlivu. Do vody z něj vyteklo nejméně dva tisíce tun mazutu. Plavidlo v noci ztroskotalo v průlivu spojujícím Azovské a Černé moře. Posádku zachránily remorkéry, které přispěchaly na pomoc. Úniku ropného produktu se už ale zabránit nepodařilo. Tanker se pravděpodobně vinou vysokých vln rozlomil na dvě části. Ruské úřady považují únik mazutu za velmi vážnou ekologickou nehodu, protože je to těžká látka a nyní klesá na mořské dno.

Havárie jihokorejského tankeru

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Za havárii jihokorejského tankeru v Sanfranciském zálivu může jeho posádka a nikoliv technická porucha. K tomuto závěru dospěli vyšetřovatelé americké pobřežní stráže a ministerstva dopravy. Záchranné operace v zálivu i na pacifickém pobřeží mezitím vrcholí, aby se podařilo co nejvíc omezit rozsah ekologické katastrofy. Dramatickou situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Na moři se vede teď doslova boj s časem. Asi sedm set členů posádek specializovaných lodí vysává z hladiny největší skvrny, aby se co nejméně ropy zaneslo na pobřeží. Už teď je ale jasné, že záchranáři nezvládnou zachytit zdaleka ani polovinu z dvou set dvaceti tisíc litrů ropy, která z jihokorejského tankeru vytekla. Ornitologům a vyškoleným dobrovolníkům se zatím podařilo zachránit stovky divokých ptáků paralyzovaných olejem. Desítky živočichů už ale zahynuly a kontaminace pobřeží naruší na několik let celý ekologický řetězec v Sanfranciském zálivu a přilehlém Pacifiku.

Konflikt fotbalových fanoušků skončil tragicky

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Při konfliktu italských fotbalových fanoušků zemřel jeden člověk. Příznivci klubu Juventus Turín a Lazia Řím se střetli v dálničním motorestu poblíž toskánského Arica. Smrtící kulka zastihla oběť v automobilu fanoušků Lazia. Rána padla ze zbraně dopravního policisty, který se snažil roztržku rozehnat.

Den válečných veteránů

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Uctít památku vojáků padlých ve dvou světových válkách přišli dnes na čestný vojenský hřbitov na pražských Olšanech desítky lidí. Den válečných veteránů se slaví ve všech demokratických zemích Evropy, Spojených státech a Kanadě jako připomínka konce první světové války. Na Olšanech byl také plukovník Jaroslav Hofrichter, který bojoval ve druhé světové válce jako československý letec.

Jaroslav HOFRICHTER, válečný veterán:
Já jsem byl jenom třikrát nad Německem. Nejhorší, co jsem měl, když jsme útočili na konvoj nad kanálem La Manche. To bylo maximálně /nesrozumitelné/, aby se to trefilo, ty lodě a tam měli Němci šílenou, šílenou obranu. No, nám se to podařilo. Kamarád, ten tam zůstal ...

Ochutnávka svatomartinského vína

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Pro vinaře dnes začíná nový rok. Začalo se totiž prodávat mladé víno s označením Svatomartinské. Tradice stará dvě století je obnovována už třetím rokem. První svatomartinské víno mohli lidé okusit od jedenácti hodin na náměstí Svobody v Brně. Ochutnával i náš zpravodaj Bohumír Mazáč.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Svatý Martin dodržel tradici a na celé Brno celý den hustě sypal sníh. Náměstí Svobody se i přesto plnilo lidmi už před jedenáctou hodinou, kdy měla ochutnávka svatomartinských vín začít. Za padesát korun, které zaplatili příchozí za skleničku, pak mohli podle Pavla Večeři z Vinařského fondu ochutnávat skutečně to první svatomartinské víno.

Pavel VEČEŘA, Vinařský fond:
Přichystáno je téměř tři tisíce skleniček, je tady zastoupeno celkem třináct vinařů, celkem sto vzorků.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Předseda Vinařského fondu a zároveň jihomoravský hejtman Stanislav Juránek připomněl, že svatomartinská je stará přibližně dvě století.

Stanislav JURÁNEK, předseda Vinařského fondu, jihomoravský hejtman:
Naši vinaři se dělí o to nové víno svatomartinské. Tak ať žije svatomartinské, ať je dobré a ať nám vyjde zase celý krásný vinařský rok, který dnes začíná, z jedné strany končí a z druhé strany začíná. A vám všem dobrou chuť.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Svatomartinské víno se může pít až do února, kdy už ho podle vinařů nahradí nová hotová vína z letošní úrody.

Festival evropského filmu v Seville

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Obrovský úspěch měly na čtvrtém ročníku festivalu evropského filmu ve španělském Seville české filmy. Režisérka Helena Třeštíková si dokonce odnesla hlavní cenu v kategorii dokumentárních snímků. Z metropole španělské Andalusie se přihlásila naše spolupracovnice Lubica Zlochová.

Lubica ZLOCHOVÁ, redaktorka:
Na letošní edici sevillského festivalu byla pozvanou zemí Česká republika. V nesoutěžní kategorii Focus promítli osm českých filmů a organizátoři festivalu udělili cenu za celoživotní tvorbu režisérům Jiřímu Menzelovi a Břetislavovi Pojarovi. Menzel s filmem Obsluhoval jsem anglického krále soutěžil i v kategorii celovečerních filmů. Největší úspěch však zaznamenala Helena Třeštíková, která si za dokument Marcela odnesla v sekcii Eurodoc hlavní cenu Zlatého Giraldilla. Na festivalu uvedli /nesrozumitelné/ více než sto padesát filmů z třiceti třech zemí. Hlavní cenu získal snímek britského režiséra Kena Loacha Svobodný svět.

Spustit audio

Více z pořadu