Ozvěny dne 10. července 2009

10. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nejvyspělejší země světa dají 20 miliard dolarů na pomoc hladovějícím v zemích třetího světa. Na konci summitu G8 v italské Aquile to řekl americký prezident Obama.

Barack OBAMA, americký prezident:
Účelem pomoci musí být vytvořit takové podmínky, aby už nebylo potřeba dalších prostředků, pomoct lidem stát se soběstačnými a poskytnout rodinám řádný životní standard.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Kritika stoupajících marží obchodníků ze strany zemědělců by mohla skončit u soudu. Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský se ale žaloby Svazu obchodu a cestovního ruchu nebojí.

Miroslav JIROVSKÝ, předseda Zemědělského svazu:
Tak u soudu není nikdy jednoduché říci, že člověk zvítězí, ale jsme přesvědčeni o naší pravdě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Český sport je v ohrožení. Chybí mu peníze od loterijní společnosti Sazka. Radiožurnálu to potvrdil místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Jiří KEJVAL, místopředseda Českého olympijského výboru:
Peníze od Sazky v podstatě přestaly chodit a obávám se, že to bude dlouhodobý trend.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Počasí sobota bude oblačná, místy s deštěm, teploty vystoupí na 17 až 21 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Naďa Procházková.

Nejvyspělejší země světa dají 20 miliard dolarů na pomoc hladovějícím v zemích třetího světa

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
20 miliard dolarů přislíbili na závěr summitu v italské Aquile představitelé zemí G8 na boj proti hladu. Větší pozornost se musí do budoucna soustředit na samotné zemědělce v zemích třetího světa.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Zejména Spojené státy a Japonsko razí novou strategii, podle níž je třeba v zemích třetího světa zajistit větší produkci a více potravin z vlastních zdrojů.

Barack OBAMA, americký prezident:
Účelem pomoci musí být vytvořit takové podmínky, aby už nebylo potřeba dalších prostředků. Pomoc lidem stát se soběstačnými a poskytnout rodinám řádný životní standard.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Řekl Barack Obama. Zvýšení produkce malých rolníků by mělo dlouhodobý pozitivní dopad na boj proti hladu ve světě, ale mohlo by přispět i k poklesu přistěhovalectví do vyspělých zemí. Během summitu se stále hlasitěji mluvilo o tom, že současný formát G8 se přežil a je třeba ho nějakým způsobem zreformovat. Hostitel summitu Silvio Berlusconi si ale setkání pochvaloval. Jednání označil za velký úspěch. Největší radost mu udělala pozornost, a to i finanční věnovaná samotné Aquile. Zasedání G8 se letos odehrálo bez větších protestů, doprovázely ho jen menší demonstrativní akce ekologických aktivistů. Z Aquily Klára Stejskalová, Radiožurnál.

Kritika stoupajících marží obchodníků ze strany zemědělců by mohla skončit u soudu

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Zemědělci kritizují vysoké marže obchodníků u potravin obecně a mléčných výrobků zvlášť. Podle zemědělců v době, kdy oni výrobu mléka prakticky dotují, obchodníkům, respektive potravinářským řetězcům rostou marže. Dokládají to daty Českého statistického úřadu. Obchodníci ale tvrdí, že nejvyšší část ceny mléčných výrobků si napočítají mlékárny, po nich zemědělci a pak teprve přijde na řadu obchod. I oni operují s údaji Českého statistického úřadu. Spor by mohl skončit i u soudu.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Svaz obchodu a cestovního ruchu totiž Agrární komoře a Zemědělskému svazu pohrozil žalobou za šíření nepravdivých informací. Při svých výpočtech, které potvrzují stoupající marže, prý zemědělci pracují s chybnou metodikou, v průměru spíš marže klesají. Zemědělci si ale stojí za svým.

Miroslav JIROVSKÝ, předseda Zemědělského svazu:
Jsme naprosto přesvědčeni o tom, že se nepokoušíme o jakýkoliv podraz a myslím si, že by bylo velmi vhodné pro objasnění ve veřejnosti, kdyby ta žaloba byla podána.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Říká předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Zda ji obchodníci podají či ne, se teprve uvidí. Pouhá hrozba žalobou už prý podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky udělala své.

Zdeněk JURAČKA, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu:
My chceme vyvolat jednání, chceme vyvolat trošku debatu kolem tohohle toho, což naše prohlášení, pán bůh zaplať, jim to aspoň splnilo.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Paroubek nesouhlasí s tím, že by českou diplomacii přivedl do složité situace

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Předseda ČSSD Jiří Paroubek nesouhlasí s tím, že by českou diplomacii přivedl do složité situace. Podle informací Hospodářských novin se šéf sociálních demokratů sešel s premiérem Vladimirem Putinem a neinformoval o tom českou ambasádu. Putinovi měl navíc slíbit, že využije téma umístění radaru americké protiraketové obrany v kampani před mimořádnými sněmovními volbami. Jak Jiří Paroubek Radiožurnálu řekl, schůzka měla soukromý charakter.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/:
Všechny informace, které, o kterých, které jsem, řekněme, si vyměňoval s ruskou stranou, jsou naprosto známé české veřejnosti, jestli jsem hovořil o radaru, no, a tak moje stanovisko je v této věci jasné, já jsem ho sdělil také americkému prezidentovi.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Celý rozhovor s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a bývalým vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou uslyšíte v dnešním Radiofóru po osmnácté hodině.

Českému sportu chybí peníze od loterijní společnosti Sazka

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Loterijní společnost Sazka platí svým akcionářům se zpožděním. Majoritní vlastník Český svaz tělesné výchovy zatím obdržel ze 12 splátek pro tento rok pouze 2, na jeho účet mělo přijít téměř o 100 milionů korun víc. Sportovní svazy proto hledají způsob, jak snížit zadlužení společnosti způsobené výstavbou vysočanské arény. Pomoci by podle místopředsedy Českého svazu tělesné výchovy Pavla Kořana mohl pražský magistrát nebo stát.

Pavel KOŘAN, místopředseda Českého svazu tělesné výchovy:
No, jedná se především s magistrátem, tam jsou určité úvahy, ale ve stádiu vyjednávání. Samozřejmě další varianta je se státem, tam určité úvahy také existují. Nerad bych předjímal věci, které jsou ve stádiu samozřejmě předjednávání, a to i samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že současný pan ministr Janota celkem nekompromisně nastavuje některé limity státního rozpočtu.

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Sazka ročně splácí za arénu vystavěnou k mistrovství světa v hokeji v roce 2004 600 milionů korun. Celková výše závazků společnosti podle Kořana, který je zároveň předsedou dozorčí rady Sazky, přesahuje 10 miliard korun.

Řecký soud zakázal zítřejší stávku leteckých dispečerů

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Stovky českých turistů směřující na dovolenou do Řecka si mohou oddychnout. Řecký soud totiž zakázal zítřejší stávku leteckých dispečerů. Podle něj je nelegální. Jako důvod uvedl, že plánovaná 24hodinová stávka by způsobila katastrofu v nejvyšší turistické sezóně. Sobota je totiž termín, kdy se mění turnusy. V případě stávky hrozilo, že se stovky rekreantů nedostanou na dovolenou včas. Zítra má do Řecka odlétat přibližně 1500 českých turistů. Proti stávce se postavili i řečtí podnikatelé v cestovním ruchu, trápí je totiž krize a úbytek hostů. Letečtí dispečeři se už letos v Řecku pokusili stávkovat třikrát, situace se tak může opakovat.

Evropská unie chce ve svém rozpočtu na příští rok podpořit vědu a výzkum

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Evropská unie chce ve svém rozpočtu na příští rok podpořit vědu a výzkum. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který na schůzce v Bruselu schválili zástupci členských států. Rozpočet počítá s příjmy 122 miliard eur, tedy více než 3 biliony korun.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Země Unie oproti návrhu Evropské komise objem společných peněz snížily o 600 milionů eur, tedy asi 18 miliard korun. Členské státy v současné krizi velkou chuť zvyšovat objem evropských peněz nemají. Škrty tak postihly třeba výdaje na zemědělství. Jak řekl náměstek švédského ministra financí Hans Lindblad, jiné oblasti můžou naopak počítat s navýšením prostředků. "Peníze musíme utrácet opatrně, ale když je utrácíme, měly by jít na vzdělání, výzkum a vývoj, infrastrukturu a na zmírnění rozdílů v příjmech mezi členskými zeměmi. Návrh rozpočtu teď ještě musí schválit Evropský parlament." Ondřej Houska, Český rozhlas Brusel.

Peking nařídil uzavřít pro dnešek mešity v Urumči

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Peking nařídil uzavřít pro dnešek mešity v Urumči, správním středisku ujgurské autonomní oblasti Sinťiang, které se v minulých dnech stalo dějištěm etnických nepokojů. Některé svatyně byly nakonec zpřístupněny, nicméně postup úřadů zvýšil napětí. U hlavní mešity demonstrovaly proti nařízení stovky obyvatel, které rozehnala policie. Přístup k svatostánkům blokovaly početné bezpečnostní síly. V dalším omezujícím opatření dnes oficiální činitelé města Kašgar vyzvali zahraniční novináře a další cizince, aby město opustili. Kašgarský úřad pro zahraniční vztahy uvedl, že ačkoliv ve městě žádné nepokoje nebyly, toto rozhodnutí bylo přijato kvůli bezpečnosti návštěvníků.

Automobilka General Motors opustila bankrotový režim

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Automobilka General Motors opustila bankrotový režim. Základní pilíř amerického automobilového průmyslu a z něj vyšel štíhlejší a zodpovědnější, slibuje to alespoň její generální ředitel Fritz Henderson.

Vít POHANKA, redaktor:
"Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC," vyjmenoval generální ředitel General Motors Fritz Henderson 4 základní značky, které si obrozená firma ponechá. Všechny ostatní ze 13, které do bankrotu ovládala, jsou už prodané nebo zaniknou, což je případ Pontiaců. Nová společnost General Motors se chce zaměřit hlavně na moderní ekologická auta s malou spotřebou. Silničními testy právě teď například prochází dlouho očekávaný hybrid Chevrolet Volt, který by se měl začít prodávat koncem příštího roku a od kterého si společnost hodně slibuje. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Antonio Banderas na filmovém festivalu v Karlových Varech

Naďa PROCHÁZKOVÁ, moderátorka:
Hollywoodská herecká hvězda Antonio Banderas přijel dnes do Karlových Varů. Převezme tam cenu prezidenta mezinárodního filmového festivalu. Herec, který začínal ve filmech renomovaného španělského režiséra Pedra Almodovara, dorazil nakonec bez své manželky, americké herečky Melanie Griffithové.

Antonio BANDERAS, herec:
Moje žena je také matka a naše malá dcera Stella jede na tábor, někdo musel zůstat a vypravit ji. Mrzí mě to, protože vím, jak krásná je Česká republika. Strávil jsem tu 7 měsíců při natáčení televizního seriálu v roce 1992.

autoři: Naděžda Procházková , ves
Spustit audio

Více z pořadu