Oxford odmítl dar od uhlobarona Tykače, nechtěl řešit další skandál s podezřelým sponzorem

Desítky milionů korun chtěl Oxfordské univerzitě věnovat český miliardář Pavel Tykač. Vysokým finančním darem chtěl přispět na záchranu výuky češtiny. Slavná univerzita podle zjištění Českého rozhlasu ale dar odmítla. Vadilo jí totiž, že v době jednání s Tykačem vyšetřovala miliardářovy firmy švýcarská prokuratura. Oxford a další prestižní britské univerzity mají za sebou řadu skandálů s přijetím finančních darů od podezřelých osob.

Celé to začalo reportáží Českého rozhlasu, ve které na jaře 2015 vedoucí katedry bohemistiky Zuzana Říhová vyslovila velké obavy o další osud češtiny na Oxfordské univerzitě. Příspěvek náhodou zaslechl jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač.

„Zástupcům univerzity jsme tehdy navrhli dlouhodobý plán na zásadní rozšíření a zkvalitnění výuky češtiny. Tehdejší jednání byla velmi korektní a vstřícná, nicméně jsme narazili na několik problémů, které se nám nakonec vyřešit nepodařilo,“ uvádí mluvčí manželů Tykačových Jan Chudomel.

Chudomel jako jeden z problémů uvádí snahu prestižní univerzity použít finanční dar od českého miliardáře i na výuku dalších jazyků, včetně ruštiny. Hlavní kámen úrazu ale spočíval v něčem jiném.

„Druhým problémem bylo vyšetřování některých firem Pavla Tykače, které probíhalo ve Švýcarsku. Toto šetření bylo mezitím ukončeno s tím, že se žádná podezření nepotvrdila. Nicméně pro univerzitu to byl v té době problém proto, že přijímala veřejné kritice za přijímání sponzorských darů od podezřelých ruských podnikatelů,“ dodává.

Oxfordská univerzita v tomto světle skutečně zpřísnila kontrolní mechanismy pro přijímání finančních darů. Zuzana Říhová se tak jejímu postupu nediví.

„Myslím si, že je to čistě proti pravidlům, je asi v něčem logické, že Oxford nemůže přijmout peníze od někoho, se kterým probíhá v té době plánování toho daru vyšetřování,“ říká.

Přestože katedra bohemistiky teď nabrala další studenty, bez finanční podpory visí pokračování výuky češtiny na vlásku. Podle Jana Chudomela se Tykačovi s Oxfordem nerozešli ve zlém a vzájemná spolupráce je stále možná.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio