Otto Wichterle vynalezl nejen kontaktní čočky nebo silon, ale po návštěvě Prahy i gel proti graffiti

O pravost svých patentů na výrobu kontaktních čoček vedl Otto Wechterle v Americe několik soudních sporů, nakonec je všechny vyhrál. 

Otto Wichterle - vizionář, vědec a zakladatel makromolekulární organické chemie. Za čtyřiaosmdesát let svého života zažil likvidaci své práce komunistickým režimem, ale i chvíle slávy. To když vynalezl měkké kontaktní čočky nebo silonové vlákno. A právě to se mu povedlo v době, kdy působil v Baťově výzkumném ústavu ve Zlíně, kam odešel pracovat po uzavření vysokých škol v roce 1939.

Otto Wichterle se o vědu a výzkum zajímal do konce svého života. Podle slov Jiřího Mrvy ještě ve velmi pokročilém věku vynalezl gel, pomocí kterého se dalo velmi jednoduše odstranit graffiti. V té době se totiž rozmohlo graffiti v metru a po návštěvě Prahy byl Wichterle natolik zděšen, že se opět úspěšně pustil do vynalézání. 

Kroměřížský publicista Jiří Mrva se s ním právě na sklonku života setkal osobně, a to v době, kdy už nedával rozhovory. Jak toto setkání vypadalo prozradil v rozhovoru s redaktorkou Českého rozhlasu Zlín Andreou Kratinovou.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související