Krabat. Černá magie a stará lužickosrbská báje v dramatizaci, ze které vás bude mrazit v zádech

18. září 2021

Mistr černé magie ovládá svých dvanáct učedníků a svou moc vykupuje každoročně smrtí jednoho z nich. Až Krabat začne odhalovat tajemství, o němž se nesmí mluvit... Rozhlasová hra na motivy knížky Otfrieda Preusslera s bohatou zvukovou výbavou.

Účinkují: Michal Zelenka, Lukáš Hlavica, David Novotný, Robert Jašków, Matěj Dadák, Jaroslav Plesl, Jan Meduna, Vojtěch Hájek, Ilja Racek, Andrea Elsnerová, Marika Procházková, Vladimír Čech ml., Jitka Smutná, Květa Bachtjanová, Ladislava Bláhová, Marie Ferechová, Alexandra Janáčková, Renata Poláková, Libuše Pražáková, Marie Vocílková
Napsala: Václava Ledvinková
Dramaturgie: Ivan Hubač
Překlad: Radovan Charvát
Hudba: Petr Mandel
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2004

Je Velká noc, noc z Bílé soboty na Boží hod velikonoční, a v nedaleké vesnici zvané Chlumec se rozeznějí zvony. Vzápětí se z dívčích úst ozve stará velikonoční píseň. V tu chvíli sedí venku u ohně dva chlapci, do jejichž osudu zasáhla černá magie. Stačí okamžik a začne se rodit nevýslovně křehká láska, která dokáže kartami osudu notně zamíchat.

Stará báje

Nejde o sladkobolný příběh s tuctovým vyzněním. Rozhlasová hra Krabat, která vznikla na motivy knížky Otfrieda Preusslera, se snaží o víc. Osou příběhu je stará lužickosrbská báje o mlynáři na Blatech, Mistrovi černé magie, který bezmezně ovládá svých dvanáct učedníků a svou moc vykupuje každoroční smrtí jednoho z nich.

Mezi mlynářské učně se dostane i mladičký Krabat a postupně začne odhalovat tajemství mlýna, o kterém se tu nahlas mluvit nesmí. Tajemnost až mystičnost děje podtrhuje protiklad se starými lidovými zvyky a církevními svátky v průběhu roku.

Bohatý zvuk

Bohatá zvuková výbava, včetně hudby Petra Mandela, umocňuje celkové vyznění příběhu, při kterém lehce mrazí v zádech. Přitom ale nechává zaznít hlas, hlas jako symbol velmi prosté a čisté lásky. Sama láska však symbolem není.

Černá magie spočívá na nenávisti. Bílá magie na silách lásky. I v mém příběhu je to, doufám, jasné.
Otfried Preussler

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Otfried Preussler
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.