Otevření Tutanchamonovy hrobky. Den, který poodkryl starodávná tajemství

26. listopad 2021

Koncem listopadu 1922 objevil Howard Carter po třiceti letech archeologické práce a tisíci hodinách dřiny, zoufalství a nové naděje vchod k hrobce faraona Tutanchamona. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Byla to odměna za nevídanou trpělivost, kterou prokázali spolu s lordem Carnarvonem při kopání v nejznámější oblasti Egypta, v Údolí králů.

Hrobka ukrývala bohatství i tělo faraona

Ten den se zapsal do historie velkými písmeny. Hrobka faraona Tutanchamona totiž skrývala bohatství, o kterém se do té doby žádnému historikovi ani nesnilo. Nejen, že hrobka ukrývala stovky zlatých předmětů denní potřeby, postele, stoličky, válečné vozy, nádherně malované a vykládané truhličky a mnoho dalšího, ale především tělo samotného faraona.

Díky vytrvalosti dvou nadšených mužů tak svět toho dne mohl nahlédnout o tisíce let zpátky, aby lépe porozuměl pozoruhodné staroegyptské civilizaci. Není divu, že se tento objev stal jednou z nejvýznamnějších událostí archeologie.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Michaela Váňová
Spustit audio

Související