Otec vlasti. Život Karla IV. – mýty, legendy a fakta

29. květen 2016

V rozhlasovém dokumentu komentují karlovské mýty dva významní odborníci: historik Petr Čornej a znalec středověkého umění Jan Royt. Jejich výklad doplňují pasáže z dobových kronik a z Karlovy autobiografie Vita Caroli i ukázky z populárních adaptací, které dnes vytvářejí panovníkův obraz ve všeobecném povědomí. Ale taky různé webové stránky a internetové diskuse, kde se to fantastickými domněnkami jen hemží.

Životní příběh Karla IV. je však zajímavý i bez esoterických, numerologických nebo magických aspektů: Vzdělanec hovořící pěti jazyky. Ale i dobrodruh, který se nevyhýbal nebezpečí a miloval rytířská klání. Cílevědomý muž, jemuž záleželo na tom, jaký bude jeho obraz v očích příštích generací.

Schopný státník a obratný vyjednávač, který i při výběru manželek myslel na rozkvět své říše. Není divu, že se kolem mimořádné osobnosti římského císaře a českého krále Karla IV. objevují i legendy, které mají ke skutečnosti hodně daleko.

Slasti otce vlasti během Noci na Karlštejně

Karel IV. je hrdinou četných kronikářských zápisů své doby, mnoha historických i literárních děl a dnes i rozhlasových a filmových adaptací. Jednou z nejpopulárnějších je Podskalského film Noc na Karlštejně podle divadelní předlohy Jaroslava Vrchlického.

Vrchlický sice zalidnil svou hru skutečnými historickými postavami, ale hodně si toho v zájmu atraktivního děje také vymyslel. A podobně to je i s dalšími díly, která velký panovník inspiroval.

Jak to doopravdy bylo se ženami na Karlštejně

Jaké vlastně prožil malý kralevic dětství? Jak to bylo s jeho češstvím? Kterou z celkem čtyř manželek měl opravdu rád a kterému ze svých dětí dával přednost? Proč tolik významných staveb nese jeho jméno? A jak to doopravdy bylo se ženami na Karlštejně?

Logo

Někdy jsme odkázáni jen na domněnky. Hodně toho ale můžeme zjistit z historických pramenů. Pořad doplňuje dobová hudba včetně skladeb, které nejspíš Karel IV. na svém dvoře nebo v chrámech opravdu slýchal.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio