„Otec měl se mnou boží trpělivost,“ svěřuje se Jan Masaryk na archivním záznamu. „Velmi často jsem si toho nezasloužil“

1. březen 2018

Novinářka Stanislava Jarolímková připomíná největší klukoviny Jana Masaryka. Ale třeba i to, že nikdy neudělal maturitu.

„Otec zemřel na moje narozeniny,“ vzpomínal na mikrofon 60letý Jan Masaryk. „A když si dnes s vámi skromně pokorně na jeho lásku ke mně a k vám vzpomínám, připadám si pořád jako chlapec, který by se měl učit, který by měl více pracovat, který by měl znát víc fakt,“ zní ze záznamu z roku 1947.

Každý jsme jináč hlópé

„Mě osobně měl první prezident velmi rád. A když si tak na to vzpomínám, tak mě to trochu dojímá, páč jsem si toho velmi často nezasloužil. Byl jsem studentem zcela nepříkladným a otec měl boží trpělivost. Pomáhal s úkoly a jen tu a tam si odlehčil: Tož Jano, jsi osel! Ani nevíte, jakou měl pravdu.“

„Každý jsme jináč hlópé, říkají Hanáci. Chtěl bych to dnes trochu pozměnit a říct, ať už si to plně zasloužíme nebo ne: Každý jsme jináč módré,“ uzavírá Masaryk. „On byl opravdu velký uličník,“ říká novinářka a spisovatelka Stanislava Jarolímková.

Běh přes Prahu s nočníkem

Jan Masaryk v Českém rozhlase

„Myslím si, že náš prezidentský pár měl díky němu mnohou bezesnou noc. On se například vsadil, že poběží v neděli dopoledne od Prašné brány k Národnímu divadlu s nočníkem v ruce. Anebo zemskému školnímu inspektorovi sebral cylindr a prodal ho flašinetáři.“

Autorka knihy Co encyklopedie tají a co my prozradíme dál popisuje, jak mladý Masaryk začal kouřit, posedávat u sklenky. „Byl v něm velký negativismus. A tak ho zoufalí rodiče, ještě než tady složil maturitu, poslali v roce 1906 za moře, do Ameriky... Maturitu nikdy neudělal.“

Rodinný život u Masaryků

Podle novinářky ale na své mládí doma vzpomínal rád. Ostatně to dokazuje i archivní audiozáznam: „Rodinný život u Masaryků byl krásný,“ začíná ho Masaryk. „Rád vzpomínal i na to, jak je tata, jak mu děti pomoravsku říkali, vozil na svazcích Aristotela po pokoji,“ přidává Jarolímková.

V rodině panovala rovnost, i co se týče trestů. „Každé zlobivé dítě odešlo u Masaryků do kouta a tam muselo nějakou dobu přemýšlet. A když se stalo, že to tatínek udělal nespravedlivě, šel do kouta sám Tomáš Garrigue Masaryk,“ dodává Jarolímková.

Jan Masaryk 1947
autor: rota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.