Otec celý život toužil, aby se Ukrajina stala svobodnou zemí. Omeletky Haliny Pawlowské

5. březen 2022

Napsala jsem o svém ukrajinském tatínkovi knížku, ze které se zrodil film Díky za každé ráno, připomněla Halina Pawlowská. Proto budou dnešní Omeletky patřit úryvkům z knížky. Dozvíte se, po čem tatínek toužil a které jeho verše si pamatuje.

Ke knížce Díky za každé ráno mě inspirovali mí úžasní ukrajinští příbuzní, můj otec, jeho sny, jeho děsy a má fantazie… Už týden mě vyzývají redaktoři, abych vyjádřila své momentální pocity. Možná právě teď mohu zopakovat své dětské postřehy o ukrajinské mentalitě.

Otec na premiéře tvrdil, že to není o něm

Knihu jsem psala v roce 1990, kdy mému tatínkovi bylo osmdesát let a kdy se dožil toho, že se Ukrajina stala samostatnou republikou. Má kamarádka včera řekla, ještě že se toho, co se děje, tvůj otec nedožil. To by ho ranila mrtvice! A já jsem oponovala: "Ne. Otec by řekl: Ne! Já jim nikdy nevěřil!"

Premiéra filmu natočeného Milanem Šteindlerem podle této knihy byla v roce 1994 a přišlo na ni přes tisíc hostů včetně mého otce. Když film zhlédl, tak všem kolem říkal: "To není o mně!" Když byli s mámou u padesátého diváka, tak máma řekla: "To je jasný, že to není o tobě, protože ty jsi mnohem horší!"

Z tátových básní si pamatuji jednu sloku

Otec celý život toužil, aby se stala Ukrajina svobodnou zemí. Nejdůležitější pro něj bylo, abych si vždycky zachovala hrdost. Někdy se stalo, že jsem třeba telefonovala s kamarádkou, táta šel kolem a jen tak mi zamával pěstí před nosem a řekl:"Hrdá! Hrdá buď!

Mrzí mě, že z tátových básní si pamatuji jen jednu sloku. Je něžná, je o tom, že i když se táta jako emigrant nemohl dívat z oken svého domu na les, horu Hoverlu a řeku Tisu, tak se mu o nich zdálo, a byl to jeho nejkrásnější sen…

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.