Otázky

13. září 2001

Na některé otázky související s teroristickým útokem proti Americe se rychle rýsují odpovědi. Pachatelé jsou identifikováni, je zjištěno, že někteří prodělali pilotní výcvik v USA, pátrá se po lidech, kteří na útocích spolupracovali. Stopa vede stále zřetelněji do Afghánistánu, stále častěji padá jméno Usámy bin Ládina.

Bush má jednoznačnou podporu Američanů pro odpověď silou, jak ale ta odpověď bude vypadat, se neví. Má to být hon na jednotlivé teroristy? Anebo jsme na prahu konfliktu různých civilizací, neslučitelných vyznání? Lze vyloučit stupňování konfliktu a riziko, že se nakonec ve válce nestřetne západní civilizace s islámským světem? Stejně tak je na obzoru střet, kterému se Spojené státy nemohou vyhnout, jako válka, kterou nelze vyhrát. Jak bude na Manhattanu sedat prach a slábnout volání mobilních telefonů z trosek, budou i projevy politiků méně emotivní.

Každým dnem bude klesat riziko světové války, ale současně i růst hrozba, že rozhodný zásah, který by zlikvidoval teroristická komanda, bude odložen na neurčito. Arabský svět ústy svých politických představitelů ještě nikdy tolik nesolidarizoval s americkým lidem jako nyní, ale také se ještě nikdy tolik netěšil z úspěšné akce teroristů. Ve stejné chvíli, kdy arabští vývozci ropy slibují plynulé dodávky, vracejí cenu ropy na úroveň před atentátem a Arafat odevzdává krev pro postižené Američany, se obyčejní lidé v Palestině, Iráku či v Egyptě netají pocitem zadostiučinění a slaví vítězství.

S naftou pod nohama se žádných raket nebojí. Lehce námi pohrdají: Mýlí se když soudí, že byznys s naftou je nám nade vše a za nic jiného bojovat neumíme? To je otázka příštích dní.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.