Ota Černý: Vysílání olympiády je připraveno

29. leden 2008

Nedělním hostem ve vysílání dopoledního Radiožurnálu byl šéfredaktor sportovní redakce České televize Otakar Černý. S moderátorem Václavem Žmolíkem hovořil o právech ke sportovním událostem, programu ČT4 Sport i vysílání letních olympijských her.

Co pro vás [v České televizi] znamená, že teď vysíláte celý sportovní kanál?

To je báječné, to je můj sen. Já jsem možná jediný člověk na světě, který splnil svůj volební program. Když jsem nastupoval do funkce šéfredaktora, tak jsem psal koncept redakce a fakt jsem všechny body splnil. Jedním z hlavních bodů bylo, že se zasadím o to, aby vzniknul sportovní program České televize. A to se mi povedlo. Mám tam napsáno, že budeme spolupracovat se studenty FAMU, což se děje. A tak dále, a tak dále.

Chválí se Otakar Černý...

Nechválí, nechválí! Já se nechválím, jenom říkám, že co jsem slíbil, to jsem splnil.

Na druhou stranu, Oto, to, co jsi sliboval, odpovídalo tomu, kam směřovala Česká televize. S těmi novými televizními kanály se víceméně počítalo.

Je pravda, že nebýt vedení České televize, které nám šlo na ruku - generální ředitel, digitální expert pan Hanuš, programoví ředitelé - tak bychom to neudělali. Ano, oni nám dali prostor, dali nám peníze, dali nám šanci, ale to naplnění, to jsme museli udělat my.

Plnit 24 hodin denně není žádná legrace.

Není, ale zatím, klepu na stůl, se nám to daří, protože u nás je pořád takové to nadšení. My si ten program hýčkáme, jsme na něj pyšní, a proto nám to zatím jde bez velkých komplikací. Divák ani myslím nepoznal, že bychom měli nějaké problémy. Je to složité, ale je to složité krásně.

Dotaz posluchače: "Jak je vůbec možné, že Česká televize nezískala přenosy fotbalového mistrovství Evropy? Má přitom jednoznačně nejlepší fotbalové komentátory."

Děkuji za kompliment. Ano, máme nejlepší komentátory, nicméně získání práv na příští rok má svoji historii. My jsme členy EBU, a to mělo léta práva na vysílání fotbalu. Bohužel, EBU prohrála. A Sport 5, které zvítězilo, vypsalo podmínky. My jsme nemohli splnit jejich finanční podmínky, protože jsme veřejnoprávní televize, placená také z koncesionářských poplatků, a musíme se chovat zodpovědně vůči svým divákům. Do soutěže, která byla enormně přeplacená, jsme jít nemohli a nešli jsme do ní, takže jsme tento souboj prohráli. Neříkám, že je nám to líto, je to prostě život. Tak to v životě chodí, musíme se s tím smířit. Ty soutěže budou čím dál tvrdší.

Dotaz posluchačky: "Proč jste Mistrovství evropy v krasobruslení ze Záhřebu, kde náš reprezentant Tomáš Verner získal zlatou medaili, vysílali jenom na ČT4 Sport? A proč se tento program nevysílal na internetu?"

Internet nevím, asi je to tím, že na to nemáme práva. Je to zajímavý dotaz, jsem rád, že ho píše žena. Když jsme spustili program ČT4, tak dva měsíce trvalo, než si diváci zvykli. Dva měsíce nás peskovali, že vysíláme na ČT4... a najednou ticho. Teď jsme vysílali toto mistrovství Evropy a probudily se ženy. Ženám tenkrát bylo milé, že manžel neviděl fotbal - koukaly se na svoje seriály. A tu najednou - je krasobruslení a těm ženám to chybí. Ptají se, jak je to možné. My jsme ten program koncipovali proto, abychom tam vysílali sport. Mistrovství Evropy je zrovna zboží, které na tento program patří, protože je zájem digitální vysílání rozšiřovat a my musíme diváky nalákat. To za prvé. A za druhé, ČT2 už je dnes zcela jinak profilovaný. My tam překážíme čím dál tím víc.

ČT4 Sport - logo

Znamená to, že mistrovství světa na ČT2 také nebude?

Ano, bohužel.

Tak teď jsme zklamali jednu divačku. Další dotaz: "Jak to, že nemohu dosud přijímat v okolí Uherského Hradiště a Hodonína program ČT4?"

Ono je to tak, že ho může přijímat, nicméně by si k tomu právě v této lokalitě musel koupit satelit, kabelovou televizi, atd. Bohužel, Uherské Hradiště je trochu dál od zdroje. Jediná šance je ta, jak jsem popsal já. Postupuje to čím dál víc, republika už je hodně pokrytá normální digitálním signálem, kdy si koupíte set-top-box a pak ho můžete sledovat. Ale tam bohužel ještě ne.

Rád bych teď otevřel ještě jedno téma - olympiáda v Pekingu. Ta bude letos bezesporu největším úkolem všech redakcí sportu, včetně té v České televizi.

My ji máme nachystanou. Práva jsou koupená, jsou objednané hotely, letenky, je rozdělena práce a my se na ni těšíme.

Jak daleko jste s přípravou vysílání?

Hotovo.

Co to znamená?

Máme naplánované vysílání, rozdělenou práci, jak jsem řekl. Každý ví, co bude komentovat. Pro nás je to samozřejmě vrcholná záležitost, ale my se na ni těšíme, a víme, že to uděláme výborně.

Kolik toho z olympiády budete vysílat?

Budeme vysílat 24 hodin na ČT2, 24 hodin na ČT4.

Ten program bude totožný?

Ne, ne, ne. To je právě obrovská výhoda našich programů. Z každé olympiády přichází několik verzí, několik možností vysílání. A my právě tím, že máme dva programy, je budeme kombinovat. Už nebudeme mít jenom dva nebo tři výběry, ale budeme jich mít třeba deset. To už je také naplánované. Trochu to tam komplikuje basket, protože nevíme, jestli postoupí naše ženy. Jinak je to naplánované tak, že tam, kde jsme my, tak to budeme vysílat samozřejmě. A dramaturgové Robert Záruba a Vladimír Drbohlav vybírají, co se ten den kde bude vysílat.

Kolik lidí se bude na té práci podílet?

Do Pekingu jsme limitováni podmínkami, které určuje EBU. Máme tam 27 akreditovaných míst. Víc jich mít nemůžeme. Bude tam ještě pět míst bez akreditace, protože jsou to technici, kteří ji mít nemusí. A v Praze je to takových padesát, šedesát lidí. Je to obrovská operace, protože každá taková událost musí mít v Praze svoje zázemí, a také za sebou musíme "zametat", to znamená archivovat. Ale my už to umíme, už to děláme po několikáté. Vždycky to nachystáme a pak už to jde samo.

Mnoho lidí má problém s tím, že je to z komunistické země.

To je samozřejmě problém. Ale tento problém měl řešit především Mezinárodní olympijský výbor. Jestliže to vyřešil takhle, tak se potom musíme smířit s tím, že to bude v Číně. I u nás v televizi děláme konzultace, jak daleko a co vlastně v té Číně budeme komentovat. Jestliže tam bude propaganda, tak to bude velmi složité.

Jsou dopředu v tomto směru nějaká omezení?

Ne. Čínská strana se chová velmi výborně. Paní velvyslankyně umí česky jako my. V Číně máme zpravodaje, který má prostor pro natáčení reportáží. Tohle zatím všechno probíhá OK. Ale obával bych se, abychom nenarazili na propagandu. To bychom museli nějakým způsobem řešit. Ale zase ne my samostatně, ale s olympijským výborem, s ministerstvem zahraničí, a tak dále.

Dotaz posluchače: "Proč mám platit sportovní program, na který se zcela jistě nikdy nepodívám?"

Ten pán píše z Prahy?

Z Prahy.

Pane kolego, to je tak jednoduché, zakoupit si set-top-box, stojí osmnáct stovek. Digitální vysílání jde dopředu...

On se ptal jinak. Proč má platit kanál, na který se nedívá. Asi se nedívá na sport.

Tak to je jeho problém. Je to stejné jako jiné komponenty, které platíme a nevyužíváme je.

Kráceno, redakčně upraveno. Odvysíláno 27. ledna 2008 v pořadu Host Radiožurnálu.

Logo
Spustit audio