Osud obyvatel izraelského města Sderot

17. leden 2008
Zblízka

Plíživá válka, která okolní svět vůbec nezajímá, tak vnímají Izraelci každodenní drama, které se odehrává v jejich městě Zderot. Palestinci tam z nedalekého pásma Gazy odpalují desítky raket, Západ ale raději věří slibům mírového urovnání. O osud obyvatel Zderotu se zblízka zajímal zpravodaj Radiožurnálu Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK:
Upřímně řečeno, až takhle vyhroceně jsem si práci na reportáži o palestinských raketách nepředstavoval. Právě jsem zpovídal Izraelce, kterému arabští teroristé předchozího dne zranili raketou Kasám pětiletou dcerku Lior. Nestihla se schovat do krytu. My jsme tentokrát doběhnout z ulice do bunkru v jeho domu stačili. Navíc Kasám dopadl nejméně kilometr od nás, což jsme samozřejmě nemohli vědět, protože Palestinci odpalují rakety z pásma Gazy zcela náhodně, bez jakéhokoliv konkrétního terčem. Cílem je totiž co nejvíce zastrašit civilní obyvatele přilehlých izraelských sídel. A slova Jarona Ben Šimola, jehož dcerka Lior teď leží v nemocnici, dosvědčují, že se teroristům jejich záměr daří.

Jaron Ben ŠIMOL, obyvatel Zderotu:
Slyšel jsem signál ceva adom, červené varování, který ve Zderotu oznamuje palestinský útok. Zaběhl jsem do krytu ve svém domě a pak najednou přišla obrovská rána a hned jsem věděl, že zásah dostala naše ulice. Vyšel jsem a viděl díru ve střeše sousedova domu. Lior si tam hrála s jeho dětmi na počítači. Najednou vyběhla před barák a já jsem viděl, že má úplně zakrvácený obličej. Říkala mi tati, tati, to bude v pořádku. Tak jsem jí také řekl jasně, že to bude dobrý.

Břetislav TUREČEK:
Včera takhle dopadlo sedm na Izrael nejméně třicet podomácku vyrobených raket, v úterý jich bylo pětadvacet. Od počátku druhé palestinské intifády na podzim 2000 odpálili Palestinci z pásma Gazy na Izrael přes sedm a půl tisíce různých raket a izraelská vláda je bezmocná. Proti střelám vypalovaným ze vzdálenosti necelých dvou kilometrů zatím není ochrana. Armáda může nanejvýš sem tam v Gaze zabít nějakého teroristu, vysílat varování ceva adom a pak už jen svážet na hromadu posbírané zbytky vybuchlých raket. Jak se daří lidem za těchto podmínek přežívat? Zdejší aktivista Noam Bedein se snaží na úděl zderotských upozorňovat, kde může. A nešetří detaily.

Noam BEDEIN, aktivista, Zderot:
Tady ve Zderotu například lidé nepoužívají v autě pásy a policisté to tolerují. Když zazní siréna, máš totiž jenom patnáct sekund, aby ses někam schoval, a to by tě pak pásy hodně zdrželi. Každý hned musí do krytu nebo někam za pořádnou zeď.

Břetislav TUREČEK:
Kasámy odpalované z Gazy zabily za sedm let čtrnáct lidí. Cynicky vzato to není moc, vždyť Izraelci někdy zabijí stejný počet Palestinců za jediný den. Mnohem větší tak zůstává dopad na psychiku Izraelců. Přesně jak si to přejí arabští radikálové, kteří chtějí Izraelce vypudit ze země, kterou považují za okupovanou vlast Palestinců. Dvacetitisícový Zderot už opustil každý šestý obyvatel. B. J. Jaron Ben Šimol je bezpochyby tvrdý chlap, když mi vyprávěl o utrpení své dcerky Lior, měl v očích slzy.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio