Ostrý obraz a dobrý zvuk! Tak vítá Miloš Skalka už půl století rozhlasové posluchače

20. únor 2021

Že chce něco dělat s muzikou, věděl už od svých dvanácti let. Poslouchal tehdy rádio Luxembourg a zjistil, že se zahraniční písničky dají zpívat česky.

Od roku 1965 začal přispívat do hudebních časopisů a později se objevil i v Československém rozhlasu. V témže roce založil tehdy jediný oficiální fanklub Elvise Presleyho.

První setkání s Gottem

Miloš Skalka stál i u prvního hitu Karla Zicha Alenka v říši divů. Písničky, která vznikla o tři roky dříve než ta slavná od skupiny Smokie. Pro Karla Gotta pak napsal například text písně Pretty Woman.

Karel Gott a Miloš Skalka

„S Karlem Gottem jsme se potkali poprvé v roce 1969. Tehdy se mu nelíbil text mé recenze. Později jsem sestavoval výběr jeho repertoáru na koncerty, seřazoval písně na alba. Na začátku 70. let mi zavolal, že má možnost vzít jednoho novináře na festival do Atén. Ta nabídka se nedala odmítnout,“ ujišťuje.

Miloš pak připravoval i autorský pořad Karla Gotta na Dvojce Zpátky si dám tenhle film a spolupracoval i na autobiografické knize, která by měla vyjít v květnu tohoto roku.

Paul řekl: Tak ho ještě chvilku nech

Mezi hudebními hvězdami Miloše Skalky jsou mj. Janis Joplin a Jimi Hendrix i Joe Cocker. Všechny měl možnost vidět při pobytu v USA na festivalu ve Woodstocku. Dalšími hvězdami pak byli i ti, se kterými se měl možnost Miloš Skalka osobně setkat, jako Gilbert Bécaud, Ray Charles, Johnny Cash nebo Paul McCartney.

„Když jsem dělal rozhovor v Currychu, přišel manažer, že už dvacet minut vymezených pro můj rozhovor pomalu uplyne. A Paul mu na to odpověděl: Představ si, tento člověk se mnou chce dělat rozhovor od roku 1964, tak ho ještě chvilku nech. Nakonec jsme si povídali dvaačtyřicet minut. Když jsme se loučili, Paul na mne pobaveně koukal a pak řekl: Nezlob se, já si nemyslím, že jsem taková hvězda, ale tady na stole leží CD našich největších hitů. Nepřinesl sis ho náhodou proto, abych ti ho podepsal? Kdyby on si na to nevzpomněl, tak to věnování dodnes nemám,“ vzpomíná Miloš Skalka.

Spustit audio

Související