Ostravské laguny jsou příkladem, jak stát neumí řešit ekologické zakázky. Teď už to ale dotáhneme, doufá primátor Macura (ANO)

7. leden 2019

Kdo nebyl v posledních 15−20 letech v Ostravě, tak ji dnes nepozná. Alespoň to tvrdí primátor města Tomáš Macura (hnutí ANO), který je teď v čele radnice už druhé funkční období.   

Firma, která likviduje ropné laguny v Ostravě, je v exekuci

Laguny u ostravského sídliště Fifejdy

Společnost Geosan Group, která likviduje ostravské laguny, je v exekuci. Firma nesmí nakládat se svým majetkem. Rozhodl o tom soud.

Ostravanům totiž svítá naděje, že se navždy zbaví ekologické zátěže v podobě ropných lagun. Ty zbyly po chemické továrně Ostramo. Společnost AVE CZ po novém roce oznámila, že sice zatím všechny vytěžené kaly neodvezla, ale že už byly všechny odtěženy a stabilizovány vápnem. „Laguny jsou příkladem skutečnosti, že stát to s velkými ekologickými zakázkami moc neumí,“ přiznává primátor Tomáš Macura.

„Kompletně sanovány a revitalizovány měly být už v roce 2010, dnes tam měl být lesopark. Ale má to nějakou historii a důvody. Já jsem optimista a věřím, že teď už to dokážeme dotáhnout do konce,“ dodává.

Už mělo být hotovo

Ještě na podzim to vypadalo, že se vše stihne aspoň do konce roku, což se bohužel nestalo. Proč? „Ani nás to netěší… Vymístění kalů mělo být do konce roku úplné. Z nějakých 90 tisíc tun je jich vymístěno asi 17 tisíc. Ale odpady a kaly se tam ukládaly přes sto let a ten zbytek by už neměl lidi obtěžovat. Ani zápachem, ani hrozící kontaminací. Předpoklad je, že se teď budou každý týden přímými vlaky odvážet až na konečné místo likvidace.“ Tím místem je elektrárna Vřesová u Sokolova.  

Ostravské laguny jsou ale také symbolem ekologické zátěže minulosti, a to podle primátora nejen pro samotnou Ostravu, ale pro celou zemi. Na postupu a třeba i rychlosti likvidace je pak prý vidět, jestli to stát myslí vážně, nebo ne…

Stát velké eko zakázky neumí

Ostravu povede ANO, Ostravak, ODS a lidovci, primátorem bude dál Macura

02667717.jpeg

Koaliční vyjednávání v Ostravě skončila. Město povede staronová koalice – tedy hnutí ANO, Ostravak, ODS a lidovci.

„Máme bohužel zkušenost, že stát neumí pořádně soutěžit dodavatele, neumí chtít, aby plnili termíny a podobně. Obvykle se objeví nepřepokládané události, což na mne působí docela podivně. Nicméně v případ ostravských lagun se chýlíme ke konci,“ doufá Macura. Samotné město má totiž minimální pravomoci, jak do problému zasáhnout, přesto se prý snaží, aby byl „hlas Ostravy brán docela vážně“.

Velkým problémem Ostravska je ale i dnes kvalita ovzduší. „To řešíme vlastně neustále, ale míra znečištění je dnes aspoň na třetině úrovně z 80. let. Většina měřících stanic už dnes plní emisní limity, tedy minimálně pro polétavý prach. Přesto jsme k ideálu pořád poměrně daleko,“ přiznává.  

Znečištěné ovzduší? 

Radnice prý bojuje i s významnými znečišťovateli v podobě lokálních topenišť. Po celé republice se mluví i o tzv. ostravské raketě, což je plastová lahev napěchovaná pilinami, se kterou se pak „líp“ topí v kamnech.

„Sám mám jednu takovou, jako ukázku, v kanceláři, takže dobře vím, oč jde… ale i s tím jsme snad významně pohnuli, protože jsme v rámci kotlíkových dotací podpořili výměnu víc než 1 100 lokálních kotlů. A pokud jeden starý kotel emitoval, v porovnání s ekologickým bráškou, 80-100 kg prachu navíc, tak se dnes bavíme o nějakých 80-100 tunách prachu ročně míň v ovzduší,“ dodává primátor Ostravy Tomáš Macura.

Má Macura telefon na premiéra? Pracuje se mu líp, pokud má v čele státu předsedu hnutí? A uvažuje o další politické kariéře, nebo je pro něj Ostrava srdeční záležitostí? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Jan Bumba.   

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.