Ostatky vojáků wehrmachtu zůstávají v Ústí nad Labem

23. březen 2006
Zprávy

Ostatky německých vojáků v bývalé tovární hale v Ústí nad Labem zůstanou ještě pár let. To je výsledek schůzky všech stran, které se na řešení situace kolem nedůstojného uložení zhruba čtyř tisíc kosterních pozůstatků podílejí. Pro obyvatele města byla důležitá informace hygieniků, že přes šedesát let staré kosti uložené v papírových krabicích, neohrozí jejich zdraví. Nebyl porušen ani zákon o pohřebnictví.

Hlavní závěr schůzky není ani pro jednu ze zúčastněných stran příjemný. Ostatky německých vojáků klidné spočinutí ještě minimálně dva roky nenajdou. Německý Lidový spolek pro péči o válečné hroby totiž stále ještě na našem území nenašel místo, kam by mohl umístit na čtyři tisíce náhrobních kamenů. I kdyby spolek to místo našel zítra, celý proces přemístění ostatků by trval až dva roky.

K dalším opatřením více řekl primátor města Petr Gandalovič:"Je třeba, aby bylo ještě svoláno jednání mezi majitelem objektu, Lidovým spolkem pro péči o válečné hroby a představiteli Městské policie a Policie ČR o účinné ochraně tohoto objektu. Ta by měla zahrnovat jak ochranu bezpečnostní službou a technickou ochranou. Pokud se týká vnitřního uspořádání té budovy a piety uložení těch ostatků, zdůraznili jsme, že je třeba, aby i této věci byla věnována patřičná pozornost. Myslím si, že spolek bere tuto věc velmi vážně."

Za německý Lidový spolek se jednání zúčastnil Fritz Kirchmeier. Ten se vyjádřil k faktu, že čtyři tisíce padlých vojáků v Německu nikomu nechybí:"Existují miliony, které chybí. Je tu ještě jeden milion rodin v Německu, které vůbec nevědí, kde zůstali jejich příbuzní během druhé světové války. Čtyři tisíce tady budou postupně identifikování a pak budeme informovat jejich příbuzné." Fritz Kirchmeier také připustil, že taková situace, jaká vznikla v Ústí nad Labem, neexistuje v žádné zemi, kde spolek pracuje. Situaci prý způsobilo ztroskotání projektu pohřebiště v pražských Strašnicích loni na podzim. Ocenil ale, že od počátku devadesátých let, kdy spolek začal s exhumací ostatků německých vojáků na území bývalého Československa, se podařilo vybudovat již deset pohřebišť.

Mezi německými novináři byla i Aneke Hudala, která píše pro Sächsische Zeitung. Té jsem se na závěr zeptala, co na tuto situaci říkají lidé v Německu:"Myslím, že Němci jsou z toho také trochu překvapeni. Na druhou stranu to není nic neobvyklého, protože máme spoustu mrtvých ve všech zemích Evropy. A já si myslím, že taková situace může nastat z technických důvodů. Nehledala bych tam nějaký úmysl, zlo nebo nedbalost na straně spolku. To je situace, ze které jsme všichni velmi nešťastní, ale já bych tam nehledala žádného viníka."

autor: vma
Spustit audio