Ortopedi šumperské nemocnice vyzkoušeli nejnovější operační postupy v mobilních sálech

16. září 2021

Neobvyklý trénink mají za sebou ortopedi šumperské nemocnice. Uplynulé dva dny totiž strávili ve speciálním kamionu s mobilními operačními sály. Z Německa za nimi přijel přímo do nemocničního areálu. Trénovat v něm mohli nejnovější operační postupy.

Kamion s operačním sálem

Skupinka lékařů šumperské nemocnice se sklání nad operačním stolem. Všichni bedlivě pozorují ruce svého kolegy, který právě provádí zákrok. Na první pohled to skoro vypadá jako skutečná operace. Až na to, že jsme v kamionu a na lůžku neleží žádný pacient.„Máme tady karaverózní modely ramenních a kolenních kloubů se všemi tkáněmi. Máme je z Ameriky. Jsou to kompletní části ramene a kolene z lidského těla,“ popisuje primář ortopedického oddělení šumperské nemocnice Ján Debre. Členové jeho týmu mají možnost vyzkoušet si celou řadu operačních postupů, včetně těch nejnovějších.

„Můžeme držet krok s industrií, s novými technikami, s novými implantáty, s novými operačními postupy a můžeme to nabídnout našim pacientům,“ pokračuje primář. Podobný trénink lékaři obvykle absolvují na zahraničních stážích. Ty ale v poslední době výrazně omezila pandemie koronaviru.

To, že mobilní operační centrum dorazilo přímo do Šumperka, si pochvalují především začínající ortopedi. Třeba Jiří Dupal. „Nejsem tak dlouho v praxi, tak tady si vyzkouším třeba náhradu zádového skřivného vazu. Asistoval jsem panu primáři. Vyzkoušeli jsme novou techniku, jak by to šlo udělat. Zdokonalil jsem se třeba v zašití menisku,“ pochvaluje si mladý lékař.

Ze šumperské nemocnice kamion zamíří opět do zahraničí. Letos to pro něj byla jediná zastávka v Česku.

Spustit audio