Orlickoústecko a Svitavsko: problémy s ledovkou

3. prosinec 2018 06:16

Ve východní části Pardubického kraje se na silnicích často vyskytovalo náledí.

Problémy způsobila námraza i na železnici, podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavla Tesaře jsou hlavně u České Třebové.

Kvůli námraze na troleji nemohou jezdit elektrické vlaky z České Třebové ve směru na Olomouc a na Pardubice. Kolem 6:30 se železničářům podařilo zprovoznit alespoň jednu kolej ve směru na Brno. "Podmínky zatím ještě nejsou ideální a počasí stále umožňuje tvorbu námrazy, i když se ji snažíme odstranit," řekl ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty (ŠŽDC) Pavel Tesař.

Některé vlaky jezdí odklonem

Problém se týká zejména rychlíků mezi Brnem a Prahou. Část spojů Českých drah nabrala kvůli počasí i více než hodinové zpoždění. Další spoje dráhy posílaly odklonem přes Havlíčkův Brod. Noční vlak společnosti Regiojet z Prahy na Slovensko podle webu firmy kvůli nepříznivému počasí dokonce dosáhl zpoždění pět hodin.

Problémy i na silnicích

Většina komunikací na Svitavsku a Orlickoústecku je již s opatrností sjízdná, neprůjezdný je zatím stále úsek silnice I/11 přes Suchý vrch.

V okolí Moravské Třebové a Poličky byla ráno kvůli ledovce nesjízdná asi desítka úseků menších silnic. Silničářům se je podařilo zprůjezdnit, přesto se lokálně může náledí vyskytovat. Pod tíhou ledu se ohýbají stromy nad vozovku v okolí Žamberku a Ústí nad Orlicí.

Hasiči v noci na dnešek pomáhali uvízlým kamionům například v Jaroměřicích. V Moravské Třebové tahač s návěsem dostal pravděpodobně smyk a poškodil bok vozu a svodidla. Ve Výprachticích se vzpříčil kamion s vlekem na zledovatělé silnici.

Další kamion skončil svou jízdu v Gruně, kde část vozu skončila na silnici a část v příkopu. Dvě nákladní auta uvízla v Šedivci, po posypání vozovky a vyproštění obě odjela. V Koclířově ráno narazila dodávka do hospody. Hasiči pomocí navijáku auto z vrat objektu vyprostili.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji převážně zataženo, foukal slabý vítr. Na mnoha místech pršelo nebo padal déšť se sněhem. Teploty se pohybovaly mezi minus dvěma a plus šesti stupni.

autoři: Josef Ženatý , nov | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související