Ořechový dort stačí přelít čokoládou. V rodině Hany Koudelkové se peče už přes 100 let

Jednoduchý, téměř bez mouky a přitom vláčný. Dort je navíc přelitý čokoládovou polevou dělanou poctivě postaru. Jak na to prozradila Hana Koudelková. Postup zná od své babičky, která se narodila před 100 lety v Bechyni. A dort prý pekla i její maminka. Doporučujeme ho vyzkoušet a ozdobit ořechy.

Ořechový dort

6 vajec
230 g vlašských ořechů
270 g moučkového cukru
6 hřebíčků
50 g strouhanky
máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Postup:

Do mísy vyklepneme vajíčka (žloutky i bílky), přisypeme cukr a šleháme ručním šlehačem do pěny. Rozemeleme 6 hřebíčků, přidáme do směsi, znova začneme šlehat a postupně přidáváme strouhanku.

Do připravené směsi dále přimícháme s pomocí šlehače nastrouhané ořechy. Připravené těsto nalijeme do formy s pečícím papírem, který jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.

Korpus pečeme při 170 stupních 30 – 45 min. Průběžně kontrolujeme, jak je propečený. Upečený dort vyklopíme na tác a necháme vychladnout.

Čokoládová poleva

80 g másla
80 g moučkového cukru
20 g kakaa
1 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce mléka
půlky ořechů na ozdobu

Postup:

Připravíme si vodní lázeň – do rendlíku nalijeme vodu a do něho vložíme menší rendlík. Jako první dáme rozpustit máslo, přidáme moučkový cukr a třeme do hladka, až má „voskovou“ strukturu.

Poté přisypeme kakao a znova mícháme. A nakonec přidáme škrobovou moučku (solamyl) a mléko. Poleva by měla vypadat jako rozpuštěná čokoláda.

Polevou nejprve potřeme strany dortu a potom vršek. Před zatuhnutím dozdobíme půlkami ořechů.

Hana Koudelková

Dort peče hlavně na Vánoce, kdy zdobí jejich sváteční tabuli. Je vzpomínkou na její babičku z Bechyně. Nebýt té trošky strouhanky, dalo by se říct, že je bezlepkový. Paní Koudelková byla sice ze začátku trochu nervózní, ale brzy pochopila, že pečení s Pochoutkovým rokem se nese v pohodovém a veselém duchu. Ochutnali jsme i její výborné čaje.