Orbitální hotel, kanceláře a bary. Jsou plány na obchodní centra ve vesmíru reálné?

Malý orbitální hotel do tří let a později další, větší. To jsou plány americké společnosti Orbital Assembly Corporation. Na oběžné dráze chce postavit dvě stanice, vlastně taková vesmírná obchodní centra. Podle návrhů tam budou kanceláře, vědecká pracoviště, restaurace, bary, tělocvična a luxusní ubytování pro vesmírné turisty. 

Plánované stanice – menší má název Pioneer a větší Voyager – vypadají na obrázcích jako obří ozubená kolečka. „ O projektech je poměrně málo informací, jsou to zatím jenom hezké barevné obrázky,“ přibližuje odborník na kosmonautiku z Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl.

Čtěte také

Ten nápad ale není nový. S kruhovou vesmírnou stanicí přišel už před 70 lety německý konstruktér raket Wernher von Braun.

„Kosmická stanice, která se tváří jako obří pneumatika, je symetrická, což je dobré z hlediska tepelné izolace a zajištění stability. A pak se taková obří pneumatika dá uměle roztočit, a tím se dostáváme k umělé gravitaci,“ objasňuje výhody projektu.

Nejen pro miliardáře

Firma Orbital Assembly se chlubí, že chce dostat do vesmíru víc lidí, nejen ty superbohaté. Plány na orbitální hotely jsou ale podle Přibyla nejisté a příliš informací nebylo zveřejněno. „Hlavní problém není vysoká cena za pobyt na oběžné dráze, ale start a doprava na oběžnou dráhu,“ upozorňuje.

Nicméně kosmické hotely, ale třeba i léčebny nebo domovy pro seniory podle něj jednou vzniknou. Pro lidi, kterým gravitace komplikuje život, třeba paraplegikům nebo starším lidem, bude znamenat stav bez tíže úžasnou výhru.

Společnost Orbital Assembly Corporation slibuje, že první hosty by její hotely na oběžné dráze mohly přivítat už v roce 2025

V otázce vesmírné turistiky je ale nutné akceptovat míru rizika. Největším problémem je nedostatečná kapacita. „Virgin Galactic má stovky zájemců, kteří už více než dekádu čekají na start. Blue Origin nebo SpaceX ani nezačaly s veřejným prodejem letenek, zatím je to na kamarádské bázi a míst je opravdu málo,“ přibližuje Přibyl.

Spustit audio

Související