Opravy v klášteře Kladruby pokračují. Novinky budou přístupné v roce 2023

V Kladrubech na Tachovsku pokračuje oprava kláštera za 140 milionů korun. Zedníci, tesaři a restaurátoři vrací kladrubskému klášteru původní podobu. Vznikají i nové prohlídkové okruhy, které představí život benediktinských mnichů a dobu šlechtického rodu Windischgrätzů.

V klášteře žili mniši a po jeho zrušení objekt koupil Alfred I. Windischgrätz, který na místě chtěl zřídit hospodářství. Nyní prochází celý klášter rekonstrukcí. V novém konventu se opravují ambitové chodby a k nim přiléhající prostory, které budou součástí prohlídkové trasy týkající se působení rodu Windischgrätzů. V novém konventu jsou již opraveny omítky a položena nová dlažba.

Ve starém konventu, barokním infirmariu, byla v kapli nalezena barokní freska. Nyní probíhá její restaurování. „V této části objektu byly odstraněny novodobé příčky, čistily se stěny od novodobých výmaleb, jsou hotové rozvody slaboproudu a silnoproudu,“ uvedl kastelán Milan Zoubek. V opravách se bude pokračovat v místnosti fraterie, kde se budou zkoumat vědní obory a řemesla pěstovaná v klášteře a pokračovat se bude místností noviciátu.

Na rajském dvoře našli archeologové zřejmě ostatky mnicha. Časem se zde udělá venkovní expozice klášterních zahrad. Poroste zde asi 75 druhů rostlin jako jsou lilie, granátové jablko nebo růže a zelenina.

Až bude možné zahájit sezónu, otevře se stejně jako v minulých letech klášterní kostel od Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Ostatní části kláštera budou po dobu rekonstrukce dál nepřístupné. Nové prohlídkové okruhy budou hotové příští rok, poprvé si je však návštěvníci prohlédnou až v roce 2023.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio