Opočenský zámek chce zpřístupnit další prostory. V hledáčku je Studniční věž jinak taky „hladomorna“

28. prosinec 2020 08:06

Státní zámek Opočno na Rychnovsku bude v budoucnu nabízet další návštěvnický okruh. Správa zámku začne k mimořádným prohlídkám připravovat prostor nazývaný Studniční věž nebo také hladomorna, přestože tam historicky nikdy nebyla doložena. Jde o místo, které na začátku minulého století sloužilo jako byt poslednímu majiteli panství. 

Na zámku v Opočně se děje spousta věcí. My teď přicházíme k dalším dveřím, za kterými jsme dosud nikdy nebyli. Kam jsme to vešli?

Čtěte také

„Vešli jsme do místností, které byly bytem posledního majitele zámku, Josefa Colloredo Mansfelda. Byl to přelom 19. a 20. století. On nežil v oné hlavní, veliké zámecké budově. Ale bydlel v této Studniční věži nebo někdo tomu říká hladomorně," říká kastelán Tomáš Kořínek, který je naším doprovodem.

„Ona hladomorna je vlastně pod tou hlavní místností. Je to takový významný prvek gotického hradu, který tu stával. A tohle je jediné, co se po něm zachovalo."

Čtěte také

Nacházíme se v krásné, kruhové místnosti s klenutým a členitým stropem. V rohu stojí zelená kachlová kamna.
„Pod námi je vykopaný prostor přibližně 40 metrů hluboký, který sahá až na dno zámeckých rybníků v parku. Aby se tam hezky stahovala voda mohla napájet původní hrad. Proto název Studniční věž."

„Jsou tam další tři patra. Do onoho přímo pod námi by se dalo ještě vejít, tam je schodiště. A hlubší části už jsou nepřístupné. Tam už schodiště žádné není. proto vzniklo i označení hladomorna. Ovšem jako hladomorna ten prostor nikdy nesloužil."

Čtěte také

Další dveře vedou kam?
„Zvenku je vidět gotický prvek, to znají určitě návštěvníci z hradů. Je tady jen takový malý přístěnek, původně tam byl záchod."

Když se díváme nahoru do patra, tak je tam vidět další. Tedy záchodů tu bylo docela hodně.
„Ano, tady v takovém podivném mezipatře je další záchod. Byl tu ještě jeden pokoj. A co je tu takovou zajímavostí, že schodiště dál pokračuje a vede nahoru na půdu. Tam se nachází velká zvláštnost, o které toho zatím mnoho nevíme."

Čtěte také

Tak to je ovšem krása.
„Jsme na půdě oné kruhovité věže. A v krovu je udělaný kalendář. Vyobrazených dvanáct měsíců. Kalendář je namalovaný po celém obvodu místnosti."

Jak se vůbec zjišťují informace o takových unikátních věcech?
„Nejprve jsme se zeptali pamětníků. Ale nikdo o tom nic neví, všichni říkají, že to tady už bylo. Další fáze je taková, že oslovíme nějakého odborníka na umění. To nás ale teprve čeká," dodává Tomáš Kořínek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Pokud půjde vše podle plánů, tak by si mohli první návštěvníci prohlédnout Studniční věž na zámku v Opočně v roce 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související