Opereta v Drážďanech uchovává tradici

11. květen 2011

Dlouhá tradice, rozpačitá současnost a nejistá budoucnost, to lze nejspíš obecně říci o operetním žánru, který mizí z repertoáru mnoha evropských zemí.

V Německu se operetě daří především v saských Drážďanech. Za intendantem Státní operety Wolfgangem Schallerem zašla naše spolupracovnice Zita Senková.

Shaller přiblížil současné fungování této tradiční scény, kde se repertoárově daří klasické operetě i muzikálu. Soubor vznikl v roce 1947 a stále se těší přízni publika, dokonce by měl získat lepší zázemí v nových prostorách. V Drážďanech přitom často hostují i čeští umělci.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.