Opavia: Značka, kterou na nohy postavily dvě ženy obzvláště vypečené

Oplatky, miňonky, polomáčené sušenky, perníčky, keksy, esíčka, věnečky, čokoládové bonbony… A co teprve fidorky! Sladké dobrodružství firmy, jejíž logo tvoří obilné klásky v modrém poli, začalo v první polovině 19. století v Opavě.

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Jitka Špálová
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 7. 12. 2021

V moravskoslezské Ostravě se 5. ledna 1811 narodil Kašpar Melchior Baltasar Fiedor, který pár let později vyrazil coby soukenický tovaryš do světa na zkušenou. Daleko ale nedošel. V Opavě se totiž zakoukal do dcery zemského krejčovského mistra Amálie Salingerové.

Něco sladkého na zub

Kdoví, jak by se příběh odvíjel dál, kdyby Kašparu Fiedorovi soukenické řemeslo vynášelo. Jenže konkurence ho drtila čím dál víc, a rodina se navíc rozrůstala o nové hladové krčky, které nebylo z čeho živit. A tak to vzala do rukou paní Amálie. 

Když z okna svého bytu v Hradecké ulici pozorovala bohaté měšťany korzující na promenádě v parku, napadlo ji, že by možná ocenili něco sladkého na zub. V tu chvíli se v ní probudily geny jejích předků – vyhlášených pekařů. A začala péct oplatky.

Živnost dobře vynášela, přestože ve městě rostla konkurence. A dařilo se, i když štafetu převzal syn Theodor s manželkou Marií. Theodor ale rodinný podnik vedl pouhých sedm let. Zemřel náhle na selhání ledvin. Nebylo mu ani čtyřicet let.

Podnikavá Marie

Po Theodorově smrti zůstala Marie na všechno sama – na tři malé kluky i na zdatně se rozvíjející firmu. Mladé vdově se ale z malé provozovny podařilo vybudovat prosperující továrnu vybavenou velkokapacitními stroji, rozšířila sortiment a získala další odbytiště.

Poptávka po jejích výrobcích byla tak vysoká, že provozní kapacity v Masařské ulici přestaly stačit. A tak Marie v lednu 1901 koupila pro továrnu nový objekt v Olomoucké ulici. Nechala zde postavit továrnu, která se stala základem pozdějšího rozsáhlého areálu.

Kdy byla továrna dostavěna a co se v ní před válkou vyrábělo? Jak přečkala oba světové válečné konflikty? A co s ní udělaly revoluční roky 1948 a 1989?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související