Ondřej Soukup slaví sedmdesátiny

2. květen 2021

Absolvent pražské konzervatoře Ondřej Soukup se narodil 2. května 1951 v Praze. Od roku 1975 působil v mnoha jazzových a popových kapelách jako baskytarista, například v Pražském výběru, ale počátkem 80. let přestoupil do orchestru Karla Gotta. Současně skládal a aranžoval hudbu a později také létal po Evropě ve svém letadle.

Ondřej Soukup. Dobře ho znáte z poroty soutěže Česko hledá superstar, do té doby se na televizních obrazovkách příliš neobjevoval. Skladatel a producent Ondřej Soukup napsal hudbu pro tři desky Lucie Bílé včetně té nejúspěšnější Missariel a poslední Jampadampa. Ta první, která získala pět českých hudebních výročních cen v hlasování Akademie populární hudby, mu přinesla i cenu jako producentovi roku. Složil také hudbu k mnoha filmům včetně oscarového Kolji a Tmavomodrého světa, za který získal Českého lva stejně jako za hudbu k filmu Juraje Jakubiska Nejasná zpráva o konci světa. Hudební skladatel Ondřej Soukup je podepsán pod hudbou k filmům Bony a klid, Rekviem pro panenku, Ta naše písnička česká II i k filmové verzi Macha a Šebestové.

Původně byl aktivním hudebníkem, proslavil se jako baskytarista skupiny Pražský výběr, jejíž fanoušci mu nemohli odpustit, že dal začátkem 80. let přednost hraní v orchestru Ladislava Štaidla, který doprovázel Karla Gotta. V polovině 80. let se rozhodl skončit s aktivním hraním a soustředit se na psaní hudby, hlavně pro televizi a film. Složil i hudbu k baletu Checkmate, pro divadelní představení Zahrada rajských potěšení i k muzikálu Johanka z Arku.

Připomeňme si některé z hitů Ondřeje Soukupa - Láska je láska, Ještě tě mám plnou náruč, Most přes minulost, Věčný laik, Víš, lásko nebo dnes už legendární Miss Moskva s textem Gabriely Osvaldové.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio