Ondřej Houska: Konečně dohoda! Británie a EU se domluvily na úpravě severoirského protokolu

28. únor 2023

V médiích je zvykem politiky spíš kritizovat. Ne že by to leckdy nebylo oprávněné, ale o to víc bychom je měli pochválit, když si to opravdu zaslouží. Takže vysekněme poklonu britskému premiérovi Rishimu Sunakovi. Prokázal to, co je předností státníků, tedy schopnost projevit vůdcovství, jít za správnou věcí a udělat ji navzdory kritikům, kteří mohou způsobit vážné problémy.

Sunak se nyní takto zachoval, když uzavřel dohodu s Evropskou unií o úpravě některých problémů, které způsobil brexit.

Čtěte také

Jde o celní a další hraniční kontroly v Severním Irsku. Ty se přesunuly dovnitř Spojeného království, tedy mezi Severní Irsko a Velkou Británii. A to proto, aby nemusely být obnoveny na samotném irském ostrově, tedy mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Protože něco takového by mohlo dost možná opět vyvolat tamní krvavou občanskou válku, která skončila před 25 lety.

Jistěže vykonávání hraničních kontrol uprostřed samostatné země není plně v souladu s její suverenitou a může to vyvolávat dojem, že Severní Irsko už není zcela plnohodnotnou součástí Spojeného království.

Nepodřídit se radikálům

Jde ale o mechanismus, který navrhli sami Britové v době, kdy byl premiérem Boris Johnson. Ten ho tehdy označoval za naprosto skvělou myšlenku. To, že nyní žádá úplné zrušení tohoto tak zvaného severoirského protokolu, byť by to způsobilo obchodní válku s Evropskou unií, vypovídá o Johnsonově pochybné morální integritě.

Čtěte také

Sunak naopak s Evropskou komisí uzavřel dohodu, která zmíněné pohraniční kontroly podstatně zmírňuje. Na stole byla řadu měsíců, mohl ji klidně podepsat už Johnson. Ten se ale raději věnoval politickému pletichaření.

Sunak naopak na úmluvu přistoupil, byť tím zdaleka neuspokojí radikální euroskeptiky ve své vlastní Konzervativní straně. Ti, stejně jako Johnson, chtějí nikoliv dohodu, ale frontální střet s Unií. Což je nezodpovědné nejen ekonomicky, ale i politicky – o to víc, že Západ by nyní měl být pokud možno vnitřně jednotný tváří v tvář ruské agresi proti Ukrajině.

Sunak se ale správně rozhodl pro to, co by měli instinktivně dělat všichni zodpovědní politici – odmítl se podřídit radikálům, byť je má přímo ve své straně a jistě mu budou působit řadu problémů.

Ondřej Houska

Je nanejvýš žádoucí, aby se spory mezi Británií a Evropskou unií způsobené nešťastným rozhodnutím Britů pro brexit pokud možno uklidnily a negativní dopady brexitu se podařilo co možná omezit. Úplně to nepůjde – ekonomické vazby už prostě nebudou tak bezproblémové, jako když byla Británie členem Unie. Tak snad se oteplí aspoň ve vzájemných politických vztazích.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Ondřej Houska
Spustit audio