Olivovo-rajčatová tapenáda a letní dietní koktejl
Tato tapenáda je na rozdíl od mnoha kupovaných tapenád a pest velmi dietní, protože obsahuje málo tuku. Jediný problém tvoří vyšší obsah sodíku, a to kvůli soli z oliv, kapar a především rajčat.
Ingredience na 5 porcí topenády:
150g černých oliv bez pecky
150g sušených rajčat bez nálevu
lžíce kapar
2 stroužky česneku
podle chuti pepř
Postup pro topenádu:
Všechny ingredience rozmixujte na pastu. Není třeba přidávat olej, protože olivy jsou samy o sobě dost olejnaté a vytvoří tak skvělou konzistenci tapenády. Hodí se na jednohubky, do těstovin nebo k svačině s kusem pečiva. Kombinujte např. s rukolou a rajčaty. Ještě můžete přidat navrch na kolečka nakrájené hroznové víno.
Postup pro letní dietní koktejl:
1. Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno menší jablko, menší banán, tři hrsti salátu polníček, dva listy kapusty, kolečko zázvoru.
2. Dejte do mixéru a přilijte vodu tak, aby přesahovala asi 2–3 cm nad přísady, zakapejte šťávou z poloviny citronu.
3. Mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.