Oliver Twist a další neboli Písničková procházka filmy Miloše Formana z 60. let

13. únor 2022

„Porotu v tom Konkursu tvořili Suchý a Šlitr a seděly tam holky, které se přišly dívat na své budoucí sokyně, jako Pavlína Filipovská nebo Hana Hegerová, které pro mě tenkrát byly nedostižné hvězdy. Tak jsem se poprvé s nimi seznámila a pak jsem byla v Semaforu dlouhých šestadvacet let.“

Tak vzpomíná v pořadu Světla ramp úspěšná účastnice před necelými šedesáti roky režisérem Milošem Formanem a kameramanem Miroslavem Ondříčkem zfilmovaného Konkursu Věra Křesadlová, jeden z dívčích a ženských idolů českých 60. let, půvabná herečka, ale také zpěvačka a výtvarnice, někdejší životní partnerka Miloše Formana a matka jeho synů, Petra a Matěje.

18. února uplyne devadesát let od narození světoznámého filmového režiséra českého původu, scenáristy, spolutvůrce české nové vlny Miloše Formana. V půlhodince Světla ramp jsme se snažili vrátit pod světla půvab filmů Miloše Forman skrze písničky, které v nějaké podobě zazněly v jeho českých filmech převážně z 60. let. A za svou popularitu vděčí částečně uvedení v nich.

Čtěte také

Budou to Nej, nej, nej s Pavlínou Filipovskou a Josefem Zímou, Život je pes s Pavlem Sedláčkem (i s jeho vzpomínkou) a Oliver Twist s Evou Pilarovou, Waldemarem Matuškou a Karlem Štědrým z prvního celovečerního Formanova filmu Černý Petr. Ta poslední písnička výrazně zazněla i v předcházejícím středometrážním zmiňovaném Konkursu.

Orchestrálka Chi Chi v podání orchestru Ferdinanda Havlíka připomeneme Lásky jedné plavovlásky, dále Good Bye semaforskou Dobře placenou procházku a předtím Kolíne, Kolíne Františka Kmocha   raný Formanův krátký snímek, připojený ke Konkursu, Kdyby ty muziky nebyly, v němž poprvé zazářil legendární neherec zejména 60. let Jan Vostrčil, jenž v roli dirigenta vlastně hrál sám sebe, neboť  tehdy stál v čele Kmochovy dechové hudby.

Působivá je osobní vzpomínka Jitky Molavcové na režiséra Miloše Formana, který zemřel před necelými čtyřmi roky, a její roličku ve slavném velkofilmu Amadeus, ale také její mnohem větší divadelní úlohu – Tetu z Liverpoolu v divadelní Dobře placené procházce.

Zajímavosti je písnička v podání Josefa Zímy Kdo ví Jana F. Fischera a Zdeňka Borovce z filmu Štěňata, na jehož scénáři i režii se tehdy velmi mladý Miloš Forman podílel a který patří ještě do 50 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související