Oldřich Červinka o prvním sportovním přenosu - 1963

7. únor 2013

V dalším vydání tohoto cyklického pořadu si dnes připomeneme 7. únor roku 1963. Z historického hlediska nepřinesl tento den nic, co by stálo za podstatnou zmínku. Ovšem z hlediska rozhlasové historie nalézáme ve vysílání tohoto dne pořad, který je důležitý a který posluchačům objasnil hned několik otázek, jež se vztahují k rozhlasovým sportovním přenosům.

O jaké otázky šlo? Zněly takto: víte, kdy se v našem rozhlase ozvala slova první sportovní reportáže? A víte, z kterého to bylo sportu? Uhádnete, kdo byl prvním sportovním reportérem?
Zatímco budete přemýšlet, poslechněme si úryvek svižné skladby, která tehdy, 7. února roku 1963, rovněž rámovala pořad, jehož autorem byl vynikající sportovní komentátor 60. let 20. století Oldřich Červinka.

Pokud byste v případě poslední otázky hádali, že oním prvním reportérem byl Josef Laufer, mýlili byste se. Stejně tak, pokud byste se domnívali, že předmětem oné první reportáže bylo fotbalové utkání. Ale nechme už Oldřicha Červinku, aby odpovědi na položené otázky odtajnil. Současně nám představí hosty, jež pozval do studia. Takže – kdy že došlo k prvnímu rozhlasovému přenosu ze sportovního utkání?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.