Ohlédnutí za Colours: déšť nikoho neodradil

4. srpen 2016

Festival Colours of Ostrava sice patří minulosti, ale můžete na něj zavzpomínat při reportáži Terezy Rekové.

Déšť, vítr, neproniknutelné mraky. Noční můra každého pořadatele festivalů. Kdekdo by se takového počasí zalekl a raději zůstal doma... To ale neplatí pro pravidelné návštěvníky momentálně největšího festivalu v ČR, Colours of Ostrava.

„Myslím, že je nepochybné, že nás letos potkal nejtěžší ročník v historii. Počasí nás těžce zkoušelo. Festival jsme tak prověřili v mimořádně obtížných podmínkách. Naštěstí ale lidé nejsou z cukru," usmívá se Zlata Holušová, zakladatelka a ředitelka Colours.

Nepřestávající déšť však nahrál do karet prvnímu ročníku mezinárodního diskuzního fóra Melting Pot. Možnosti ukrýt se před počasím v zastřešených prostorech a k tomu si poslechnout často velmi překvapivé a strhující diskuze s předními světovými odborníky využila spousta návštěvníku festivalu.

„Melting Pot je fórum, které se koná dva dny před festivalem a poté po boku festivalu. Probíhá na deseti scénách, na které do Ostravy přijelo sto padesát řečníků z více než devatenácti zemí světa," hrdě podotýká René Bystroň, výkonný ředitel Melting Potu.

„Jednu z největších návštěvností měl americký spisovatel Robert Fulghum, který vystoupil ve vyprodaném sále pro 1 500 lidí v multifunkční hale Gong společně s Lukášem Hejlíkem s knihou Drž mě pěvně, miluj mě zlehka. Při dalších rozhovorech naplnil dvakrát sál pro 400 lidí a následovala čtveřice autogramiád," dodává Bystroň.

03676860.jpeg

„Vím, že jste se na mě přišli podívat. Ale byl bych rád, abyste věděli, že já se ve skutečnosti přišel podívat na vás," uvítal své nadšené fanoušky s úsměvem Fulghum.

Diváci však extaticky aplaudovali nejen na jeho výstupech – festival nabídl návštěvníkům bohatý program plný koncertů, besed, filmových projekcí, divadelních a klaunských představení a spoustu dalšího. To vše již popatnácté, z toho popáté v industriálním areálu Dolních Vítkovic.

„Mockrát jsem si už splnila sen tím, že jsem pozvala nějakého interpreta a on přijel. Naposledy letos, když mé pozvání přijali Thievery Corporation. O jejich účast na Colours jsem bojovala sedm let," vzpomíná Holušová. „No a příští rok nás čeká jedna obří změna. Festival se nebude konat od čtvrtka do neděle, ale začínáme ve středu 19. července a končíme sobotní nocí 22. července," uzavírá Holušová.

autor: Tereza Reková
Spustit audio