„Odkrývá neznámou historii známé osoby.“ Pořad O Madle z Čech získal Novinářskou cenu 2011

25. duben 2012

V soutěži Novinářská cena v kategorii audiovizuální žurnalistiky mezi nominovanými za nejlepší rozhovor zvítězila Lenka Svobodová s pořadem O Madle z Čech: Setkání s Madeleine Albrigthovou. Podle poroty autorka „světovou političku představila jako člověka, ne skrze role, které zastávala. Pozitivní je lidskost a otevřenost výpovědi a její přesah nad rámec pouhého vzpomínání i kladné vyznění. Porota rovněž ocenila zvukové zpracování pořadu.“

Pořad Lenky Svobodové O Madle z Čech: Setkání s Madeleine Albrightovou podle poroty „odkryl neznámou historii známé osoby. Autorka se vyvázala z obvyklého pohledu na světovou političku, představila ji jako člověka, ne skrze role, které zastávala. Pozitivní je lidskost a otevřenost výpovědi a její přesah nad rámec pouhého vzpomínání i kladné vyznění. Porota rovněž ocenila zvukové zpracování pořadu.“

Pořad vznikl na podzim loňského roku za hudební spolupráce Gabriela Gossela, s mistrem zvuku Tomáše Gsollhoferem a v režii Yvony Žertové. V premiéře jej odvysílala Dvojka 17. listopadu 2011.

Madeleine Albrightová tehdy přijela do Prahy oslavit 75. narozeniny Václava Havla. Ale také proto, aby získala další, autentické a dosud neprobádané materiály a dokumenty o své rodině, především pak o svém otci, významném prvorepublikovém diplomatu Josefu Korbelovi, o němž právě píše knihu.

Lenka Svobodová proto v pořadu využila také řadu archivních záznamů Českého rozhlasu.

Soutěž Novinářská cena pořádá v České republice Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a Nadáciou otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation Bratislava. V kategorii audio-vizuální žurnalistiky mezi nominovanými za nejlepší rozhovor zvítězila Lenka Svobodová s pořadem O Madle z Čech: Setkání s Madeleine Albrigthovou.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka