Odešel hvězdný zpěvák B. J. Thomas, který zpíval jednu z nejslavnějších westernových písniček

6. červen 2021

Na sklonku května 2021 přišla zpráva, že boj s rakovinou prohrál velmi úspěšný zpěvák B. J. Thomas. Měl řadu velkých hitů, milionové prodeje desek a pětkrát získal Grammy a také cenu Síně slávy Grammy.

Jeho písničky se dotýkaly hudby country and western, soulu, popu, rocku, ale rovněž zpíval křesťanské songy. Pořad Světla ramp tedy má podobu hudbou propojeného nekrologu zpěváka, jehož některé hity jsou známé i v Čechách.

Billy Joe Thomas přišel na svět 7. srpna 1942 ve městě Hugo v Oklahomě. Jeho rodina se často stěhovala, ale nakonec se usadila poblíž texaského Houstonu. Po jistých úspěších byla tím opravdovým hitparádovým průlomem na začátku roku 1969 skladba Hooked On A Feeling, Závislý na pocitu, autora Marka Jamese i s výrazným, efektním sólem na elektrický sitár. O pár roků později tento song posloužil k velkému hitu s trochu pozměněným textem švédské skupině Blue Swede.

Raindrops Keep Fallin On My Head, Dešťové kapky padají na mou hlavu, to byla na přelomu 60. a 70. let přes všechny jiné hity životní písnička B. J. Thomase. Bylo by zajímavé zmínit, že ještě den před jejím natáčením vše vypadalo chmurně a nejasně. Thomas totiž onemocněl zánětem hrtanu a jeho lékař mu zakázal namáhat hlasivky po dobu dvou týdnů.

B. J. se však dobře míněné radě vzepřel a doktorovi vysvětlil, že příštího rána natáčí píseň pro film s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem. Šlo o jeden z nejpůvabnějších westernů o dvou unikajících desperátech spojených navíc jedním dívčím srdcem. Film se podle nich jmenoval: Butch Cassidy a Sundance Kid.

Muž v bílém plášti se nakonec nechal obměkčit a poskytl B. J. Thomasovi analgetika, aby zpívání a natáčení ve studiu vůbec vydržel. Thomas písničku, která vzešla od renomované autorské dvojice Bacharach-David, nazítří opravdu nahrál.

Paul Newman se s uznáním vyjádřil o jeho zvláštně chraplavém hlase, což Billy Joe přijal s povděkem, ovšem za několik týdnů po úplném hlasovém uzdravení jel tento song raději pro jistotu natočit znovu a povídal si v něm ještě jednou se sluncem a vyčítal mu, že spí v pracovní době, zatímco se na něj snášejí dešťové kapky.

Čtěte také

Billy Joe Thomas se ocitl v polovině 70. let v těžkém psychickém útlumu. Nevydržel otupující tlak showbyznysu a dal se na drogy. Ve své knižně vydané autobiografii napsal, že tehdy utrácel týdně tři tisíce dolarů za kokain, valium a amfetamin. Doslova napsal: „Je zázrak, že jsem ještě zůstal naživu.“

Neštěstí se někdy rádo rychle množí, ale někdy třeba i rychle odejde. Thomas byl tenkrát na dně i z citových důvodů. Svazek s chotí prakticky nefungoval, oba žili tehdy již nějaký čas odděleně, když jednoho dne přijel navštívit dceru, která žila společně s matkou. To, co následovalo, vypadá skoro jako andělský příběh. Gloria Richardson, tedy Thomasova manželka, byla věřící a vnitřně rozvrácenému Thomasovi domluvila setkání se dvěma křesťanskými misionáři ze sousedství. Jejich promluva někdejší hvězdě pop music očividně pomohla, neboť B. J. se pak cítil zcela očištěný. Nechal drog a začal nový život a také manželství bylo zachráněno. A také přišel další velký hit…

S osmdesátými léty už se písničky B. J. Thomase z vyšších pater hitparády vytrácely, nicméně jeho hity z dřívějších časů z playlistů rozhlasových stanic orientovaných na střední a starší generaci nemizely.

Letos na začátku jara B. J. Thomas na své oficiální stránce na Facebooku oznámil, že má rakovinu plic ve čtvrtém stadiu a je léčen v Texasu. Zemřel přibližně o devět týdnů později, 29. května ve svém domě v Arlingtonu v Texasu ve věku 78 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.