Odchodem z Národního divadla se mi ulevilo, svěřuje se Jana Janěková mladší. Nadělila si ho ke svým 40. narozeninám

3. říjen 2021

Narodila se do herecké rodiny a bez hraní si svůj život nedovede představit. Po mnoha sezónách na prknech Národního divadla žije v posledních letech pro své vlastní divadlo, které založila s partou přátel. Jak se jako dítě vyrovnávala se smrtí biologického otce, o němž neměla dlouho ani tušení? I o tom v pořadu Až na dřeň mluvila Jana Janěková mladší.

„Jsem z divadelní rodiny. Že je to vlastně trochu jiné povolání, ve kterém nezáleží jen na talentu, ale i na štěstí, mi došlo až na JAMU. I svým studentům hned na začátku říkám, že je to nevděčné povolání, říká herečka, která si hraní po dlouhé pauze opravdu užívá. U divadla mě drží magičnost chvíle na jevišti. To, co nastane mezi herci a diváky, je něco úplně unikátního. To žádné jiné umění nemá,“ dodává.

Její maminkou je herečka Jana Janěková a biologickým otcem tragicky zesnulý herec Petr Svojtka. To ale Jana Janěková mladší dlouho nevěděla. Vyrůstala totiž s milujícím adoptivním tatínkem. „Dlouho jsem něco tušila a pak jsem ve dvanácti letech našla osvojitelské listiny, kde jsem se o všem dočetla,“ vzpomíná.

Před maminkou tehdy všechno tajila a tatínka se na vlastní pěst vydala hledat. „S kamarádkou jsme vyrazily do Národního divadla a tam nám vrátný řekl, že Petr Svojtka už deset let nežije. To byl hodně velký náraz.“ Od maminky se to dozvěděla až o několik let později. „Mívala jsem tendence to mamince vyčítat, ale už jsem z toho vyrostla.“

Z Národního divadla odešla skoro po 20 letech

Jana Janěková mladší hrála bezmála dvacet let v pražském Národním divadle. Ke svým 40. narozeninám si z naší první scény nadělila odchod. „Už dlouho jsem nebyla spokojená. Chtěla jsem si dělat věci po svém a být svobodná. Odchod jsem dlouho zvažovala, ale proběhlo to přátelsky a mně se strašně ulevilo,“ vypráví. Dnes vede své vlastní divadlo Verze a zároveň učí na konzervatoři.

V divadle Verze teď chystá se svým manželem Igorem Chmelou novou hru. „Jmenuje se Barcarole a věnuje se tématu odcházení a smrti. To je téma, které do života patří, ale společnost ho odsouvá na okraj.“ Součástí hry bude krátký film, který napsal a zrežíruje právě Igor Chmela. Finance na něj divadlo shání v crowdfoundingové kampani.

Poslechněte si celý rozhovor Kateřiny Kubalové s herečkou Janou Janěkovou mladší.