Odbornice Lada Bartošová o dubajské čokoládě: Chuť není zajímavá a rozhodně není adekvátní ceně
Jaká je dubajská čokoláda? „Jako většina arabských cukrovinek je přeslazená. A to, co se prodává na trhu, si s klidným srdcem můžeme nechat ujít,“ ujišťuje odbornice. Jaká je historie Muzea čokolády v Kutné Hoře? Kam se řadí pralinky? Jaká vypadá a co obsahuje zdravá čokoláda? Je složité vpravit do čokolády med? Co to znamená, že když čokoláda křupne a jak se správně uchovává?
„Dubajská čokoláda má mít velký obsah pistácií, ale mnohdy v tom jsou jen různá barviva a éčka. Chuť není zajímavá a rozhodně není adekvátní ceně, za kterou se prodává. Nevidělo to Dubaj ani kvalitní složení,“ ujišťuje Lada Bartošová.
„Navíc v Německu dělali testy, které prokázaly, že tuším 96 % dubajské čokolády na trhu obsahovalo různé plísně. Myslím, že je to celé mediální boom, způsobený sociálními sítěmi, a že jak dubajská čokoláda přišla, tak také odejde.“
Lada Bartošová je odbornice a zaručeně pozná, kolikaprocentní čokoláda je. „Poznám mnohdy i výrobce a některé kakaové oblasti jsou tak specifické, že se dají poznat i plantáže. Je to jako s vínem. Některé chuťové tóny jsou tak výrazné, že je nejde nepoznat,“ uzavírá v Blízkých setkáních.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.