Od Věštkyně přes Surrealistickou krajinu až k Dobrým radám jubilanta Jiřího Suchého

26. září 2021

Nikdy nepromítám do písniček osobní zkušenosti. Vzpomínám si, že když jsem napsal „naraž si bouřku do čela“, tak si někteří lidé mysleli, že jsem nešťastně zamilován. Naopak! V tu dobu jsem prožíval šťastnou lásku. Pro mě je každá písnička úkol. Dám si zadání a snažím se zvolené téma nějak zpracovat.

Autorem těchto slov je Jiří Suchý, před jehož devadesátinami stojíme. Umělec, který jako spolutvůrce slavné éry divadla Semafor zvednul měřítka zábavy a humoru jako opravdu málokdo jiný v druhé polovině 20. století.

Jiří Suchý byl z různých stran múzami vydatně líbaný. Vynikl jako herec, dramatik, režisér i výtvarník, ovšem v pořadu Světla ramp ho vyzdvihneme jako geniálního textaře a osobitého zpěváka, a také jako moudrého člověka.

Mnoho semaforských písniček, které vytvořil se svým tvůrčím a divadelním partnerem Jiřím Šlitrem, vyrostlo v prvotřídní hity, které dokáží zdatně překonávat nástrahy času, například Klokočí, Marnivá sestřenice, Babetta, Motýl, Krajina posedlá tmou a mnoho dalších.

Pod Světly ramp však tentokrát upozorníme převážně na méně známé písničky, v nichž Jiří Suchý spojil roli zpěváka a textaře. Ten také po celou svou kariéru pozoruhodně sbližoval poezii a potřeby písničkového textu a populární hudby.

Čtěte také

Vstupní písnička Věštkyně (i s číslovkou devadesát) může být zajímavá i v tom, že dokumentuje mladá, předsemaforská léta zpívajícího kontrabasisty Jiřího Suchého v Akord clubu. Vznikla v pokročilých 50. letech, Jiří Suchý použil starý song z repertoáru bandu Teda Lewise In a Shanty in Old Shanty Town. Pak Věštkyni v roce 1969 už jako velká semaforská hvězda se skupinou Jiřího Bažanta natočil. A samozřejmě ji otextoval a už jako mladík prokázal velké básnické nadání.

Jiným příkladem méně známé, častým obehráváním nepoznamenané skladby je Surrealistická krajina z pozdních 80. let. Také dokumentuje textařské mistrovství plzeňského rodáka Jiřího Suchého, jenž v mládí vykonával povolání grafika v podniku s dobově příznačným názvem Propagační tvorba. A výtvarné vidění světa Jiřího Suchého provází celý život a je nasnadě, že blízký vztah k výtvarnému umění uložil i do řady písničkových textů.

Pod Světly ramp s Jiřím Suchým bude krásných písniček samozřejmě více, včetně Proti všem ze semaforské hry Jonáš a doktor Matrace, Na vrata přibili můj stín (kterou natočil i Milan Drobný) nebo něžné Dobré rady. Vše navíc doplní vzpomínky říjnového jubilanta.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související