Od nejlevnějších prostředků nemůžeme čekat, že by praly
Domácí chemie, praní a mytí. To bylo téma pro Jana Šmidrkala z VŠCHT Praha a úterní spotřebitelskou poradnu. Více se dozvíme v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vstupujeme do druhé hodiny dopoledního vysílání Dvojky Českého rozhlasu, dopoledního vysílání Je jaká je. Už za hodinku přivítám dnešního hosta Aleše Cibulku, no, a teď otevřeme Spotřebitelskou poradnu. Vítám profesora inženýra Jana Šmidrkala, kandidáta věd CSc., z Ústavu mléka a tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha. Dobrý den, pane profesore.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
My se spolu budeme věnovat domácí chemii. Co si pod tím člověk má představit? Ta chemie, to mě tak odpuzuje musím říct.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Ano, ono to odpuzuje velice lidí, ale jako domácí chemie se považuje, já nevím, prací prostředky jako na prádlo, mycí prostředky na nádobí, čistící prostředky, ale každý by si měl uvědomit, že chemie jsou barvy v novinách, laky na vlasy, ale jde o laky na vlasy a samozřejmě laky, nátěrová barviva, a to všechno ostatní.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem slibovala také barvy na vlasy a my jsme se domluvili, že tomu věnujeme jednu samostatnou kapitolu Spotřebitelské poradny.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Ano.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste říkal, že jedna vaše žačka ...
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Jedna studentka od nás se tomu věnovala a ta promluví v příštím pořadu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
To znamená zhruba za měsíc. Pane profesore, čili domácí chemie jsou asi pro většinu z nás prací a mycí prostředky. Ty prací prostředky, podle čeho třeba je máme vybírat? Jak, ona na trhu je strašná škála těch prostředků.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
No, základní prostředky by se měly vybírat zejména podle určení, podle určení, jestli jsou určeny na bílé, barevné, eventuálně na černé prádlo. Další kritérium je cena. Každý by si měl uvědomit, že od nejlevnější prostředků nemůže, od těch opravdu nejlevnějších nemůže čekat, že by praly. Každý by si měl uvědomit, že kilo kuchyňské soli stojí já nevím 2,50 nebo 3 koruny, což je dneska v podstatě nejlevnější rozpustní anorganická chemikálie, která se tam dá. Do samozřejmě tekutých prostředků je nejlevnější chemikálií voda pochopitelně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, čili dá se říct, že čím dražší prostředek, tím kvalitnější?
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Tu úměru nemůžete říct takto, spíš, kdybych měl použít matematických výrazů, tak bych řekl od levných prostředků nemůžete skutečně čekat jako žádné super výkony, ale to neznamená, že když někdo ten prostředek jako nasadí vyšší cenu, že by nutně musel být kvalitní. Může být kvalitní.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, také by mě zajímalo, podle čeho se dál orientovat, protože, když si vezmete jogurt, tak tam máte popis čeho všeho tam je kolik, ale na tom pracím prášku toho zas tolik nenajdete.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Tam jsou taková rozmezí jako obsahuje 5 až 15 % tenzidů, přičemž když bude obsahovat 5 % tenzidů, tak to skoro prát nebude, kdežto, když už bude obsahovat 15 eventuálně více procent, tak už to může být jako prací prostředek velmi dobré střední třídy.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jsme zpátky ve studiu. Spotřebitelská poradna s panem profesorem Šmidrkalem na téma domácí chemie, mycí prostředky, prací prostředky. Zdravím první volající, kteří se k nám chtějí připojit. Dobrý den. Haló, haló, slyšíme se? Dobrý den, můžete mluvit. Tak zdá se, že tam někdo je, ale nehovoří. Ano, ano, můžete mluvit.
osoba
--------------------
Ano, já jsem šla vypnout rádio. Já mám, prosím, jednu radu, jakožto stará baba můžu radit. Je to asi 40 let, tak jsem našla v kaluži starej z 1. republiky skautský zápisník malinkej, a tam byla rada, že než se jede na tábor, aby si chlapci a děvčata přes noc namočili tkaničky do roztoku, jak se po holení užíval kamenec, do roztoku kamence.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
To je síran hlinitodraselný.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano a no a že vydrží?
osoba
--------------------
Já jsem to, že vydrží, a já jsem to od roku 70, kdy už můj kluk začínal prostě toužit po džínách, tak se neustále ty dříny rozpadaly, no, dneska už se to nosí jako móda, ale tenkrát to ještě matky spravovaly, takže já jsem pořád spravovala džíny. Teď jsem si vzpomněla na ten kamenec a já jsem od tý doby po vyprání ty džíny namočila do kamence a skutečně jsem měla konec zašívání. Tak jde namočit i ruksaky a takovýhle ty ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jasně, zeptám se pana profesora, určitě co ten kamenec dělá s látkou. Díky, na shledanou, na slyšenou.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Prosím vás, já na to nemůžu odpovědět, protože na to odpovídám jako na všechno, já jsem o tom neslyšel, je možné, že to funguje, ale vždycky se ptám, pokud to funguje, tak měla jste druhé džíny jako kontrolní, které byly stejně zatíženy a nespravovala jste je? Protože to může být buď těmi džínami nebo, že byly v té době už kvalitnější džíny a kvalitnější ruksaky. Takže k tomu já opravdu nemohu nic říct.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, no, třeba ty tkaničky, to je zajímavé, zkusíme to, pane profesore, co vy na to?
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Prosím vás, jako já navrhuju to zkusit, zkuste to, namočte tkaničku do jedné boty a do druhé boty a zjistíte, jestli se vám jedna trhá a když to zopakujete 5x, pak na tom jistě něco bude.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jak prát, abychom prali kvalitně? Jak to udělat? Zdá se, že máme telefonát, čili vezmeme ten telefonát. Dobrý den.
osoba
--------------------
No, dobrý den, tady posluchačka od Jindřichova Hradce. Já bych se chtěla zeptat, jezdíme nakupovat do Makra a v Makru kupujeme olivový olej. Je to v pětilitrových kanystrech, peče se na něm hezky, já jsem s ním spokojená, ale protože když mluví se o tý ceně, tak Sansa olej stojí necelý 300 korun 5 litrů a Extra Virgin stojí skoro 500 korun těch 5 litrů. Myslíte, že to je kvalitní a nebo je to jenom prostě nějaká náhražka a kupuju jenom.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za tuhle otázku. Ale já vás poprosím, milí posluchači, my mluvíme o domácí chemii, mluvíme o praní a mytí. Čili abychom se soustředili na téma. Prosím, pane profesore.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Já na to odpovím, to je téma, kterým se zabývá můj kolega pan profesor Filip, kterého tímto pozdravuji, protože je nemocný. A k těm olejům, to máte tak, Extra Virgin olej, to je olej lisovaný, v tom jsou zachovaný všechny vitaminy, všechny ty látky co jsou v tom oleji. Kdežto ten olej rafinovaný, co není Extra Virgin, co je to normální rafinovaný olej, ten je na smažení. Ten už je čištěný a určený na smažení. Takže ten Extra Virgin olej na saláty, na studenou kuchyni, tam ten olej na smažení.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za odpověď a zdravíme dalšího, kdo se dovolal na číslo 221552525, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka z Brna. Já vás tam zdravím.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
My vás též.
osoba
--------------------
A chtěla bych se zeptat, co říká pan profesor na bio ořechy na praní?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Prosím vás, bio ořechy na praní, to je sapindus mukorossi, to jsou ty ořechy. Podívejte se, ty opravdu obsahují saponiny, ale ty by se musely vyextrahovat a ta účinnost praní je malá, řeknu velice malá.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkujeme za tuhle odpověď. Teď přišel jeden mail, já ho tady studuju a nevím, v celém domě máme granio vodu a prádlo je ušuntěné, možná že jsem blázen, ale spodní prádlo by mělo být bílé, mýlím se?
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Jestli myslí granio, nevím co je to granio voda, ale jestli myslí paní, že tam mají tvrdou vodu, tak podívejte se, vodu rozdělujeme podle tvrdosti, někde je voda měkká, v Praze má třeba 10 stupňů německých, třeba na Moravě jsou tvrdší vody, zejména na jižní Moravě. Čím máte tvrdší vodu, tak ta obsahuje vápenaté ionty a ty srážení ty detergenty. Takže prosím vás v té tvrdé vodě by se měly skutečně používat kvalitní prací prostředky. A paní by si měla zjistit, jak je ta tvrdá voda a podle toho upravit dávkování pracích prostředků, protože je omyl, že prací prostředky perou líp, když se předávkují, když se toho tam dá více.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Marie z Brna. Prosím vás, pěkně, já jsem se chtěla zeptat na rozdíl nebo jak to mám říct, saponátu na mytí nádobí a na prostředky, kterýma se myje jako v myčce, jestli, já vím, že vždycky se vykládalo různý saponáty prostě jsou velice škodlivý na žaludek a podobně a jsou prostředky, kterými se myje v myčce, který jsou se domnívám na bázi solí, jestli jsou zdravější nebo toto jestli by pan mohl odpovědět. Děkuji mockrát.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Prosím vás, ruční mytí nádobí a praní v myčce to jsou dva rozdílné procesy. Když myjete nádobí, tak myjete ve vodě já nevím 40, 50 stupňů, a to tu špínu odstraňujete, tu mastnotu do té vody a poznáte, že ten prostředek je spotřebován, když už vám ta voda nepění. Myčka pracuje jinak, tam jsou alkalické soli, které kdyby vám přišly do ruky, tak asi by to pro ty ruce nebylo to nejlepší. Takže tam se pere při teplotách já nevím 80, 80 a vyšších, jsou tam enzymy, takže to tu špínu rozkládá. Takže to praní, to je úplně jiný, to je za vysoké teploty. Takže to spíš připomíná jenom vzdáleně prací proces, to není mytí, to není odstraňování špíny, to je rozkládání špíny. Čili jedno ruční mytí je nízká teplota, tady je vysoká teplota.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme se věnovat dál tomu praní a ještě máme telefonát, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Křížová. Já jsem se chtěla zeptat jenom na jednu věc, moje vnučka je zastánce všeho bio jak stravy, tak i prostředků na praní a mytí nádobí. Dělá si i sama různý přípravky na praní prádla a říká, že to je naprosto bez takový tý chemie novodobý. Ale to prádlo není úplně bílý, tak teď už našla zase nějaký prostředek, který to. Myslíte, že jestli je to tak účinný jako ty přípravky, v kterých je ta chemie?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za dotaz, díky.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Prosím vás, já nevím, co do toho vaše vnučka dává, ale jak bych řekl, nevím co, pokud nasbírá nějaké bylinky, tak jako všechno ostatní je chemie, chemie je i kuchyňská sůl, kterou si solíte. Takže k tomu bio, ty prostředky nemohou být účinný, protože v pracích prostředcích jsou enzymy a další látky. Pokud se chce někdo chovat ekologicky, tak by měl třeba prát jako byť třeba normálními prostředky, ale použít třeba namáčení, protože jako každý, kdo myje ví, že když to nechá odmočit, protože podívejte se, prát můžete samozřejmě bez namáčení, ale to potřebujete účinnější prostředek s vyšším obsahem těch účinných látek a tedy i dražší.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili doporučil byste namáčet prádlo?
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Samozřejmě a není potřeba často ani předpírka, stačí, když jako já nevím u těch starších praček to jde, u těch některých nových nevím, ale prostě to prádlo namočit, když perete třeba při teplotě 40 stupňů, nechat to malinko ohřát a nechat než pustíte prací program, tak to nechat v té pračce třeba hodinu, aby to působilo, aby se to všechno rozmočilo, namočilo. A tady řeknu ještě něco k tý teplotě. Teplota 30 stupňů, já nechci použít nějakého vulgárního slova, ale jak bych řekl, to by se proto hodilo, podívejte se, teplota lidského těla je 37 stupňů, takže té tkanině se nestane, když vyperete při 40. A prací účinnost při těch 40 stupních je naprosto, je několikanásobně nebo minimálně dvojnásobně u řady prostředků vyšší. A přesto, když chcete prát při 30 stupních, tak v každém případě používat kapalné prací prostředky, protože práškové prací prostředky se při téhle teplotě tam ty všechny složky ani nerozpustí a můžou se usadit i na prádle.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, vítáme dalšího volajícího. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchač z východních Čech. Já bych jenom zareagoval na tu paní s tím kamencem, já to mám od otce a mám to spolehlivě stoprocentně ověřený. Třeba i začalo to, jako když byly ty boty ty pohory vybraný, tak se jim říkalo, na tkaničkách a potom na riflích. Vím, že když ty rifle daleko dříve jako popraskaly, rozběhly se, než když se jako namočily do toho kamence. My to snad 40x ověřeno, jak na tkaničkách, tak na tom, že jsem nenamočil ty tkaničky, chtělo se, nebyl čas, daleko dříve se ty tkaničky roztrhají odejdou a to samý je rifle, jo. Dobře, děkuji.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, ano, ano. Tak děkujeme za tuhle vaši zkušenost, díky. Pane profesore, přišel mail. Používám prášky na praní vyšší cenové hladiny, ale nemůžu se zbavit pocitu, že kromě praní prádlo taky žerou, jiné pojmenování mě nenapadá.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Podívejte se, do pracích prostředků se dávají enzymy, dávají se tam také celulázy a celuláza má tu funkci, když si představíte jako zvětšené bavlněné vlákno a je roztřepené, ta celuláza štěpí vazbu celulózy, prostě depolymerizuje celulózu a tak, jak bych řekl to ochlupení nebo to roztřepení jako to vyhladí a pochopitelně jako ta tkanina pochopitelně ubývá. Takže pokud se chcete tomuto vyhnout, tak jak říkám namáčení, ale to je přirozený úbytek prostě prádla praním.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Taky mám trošku takový pocit, že pereme někdy zbytečně, že si vezmeme věc na chvilku na sebe a šup s ní do pračky.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Podívejte se, to je dáno dobou vyšším hygienickým standardem. Jak říkala ta paní stará, posluchačka, tak ti si jistě pamatují, že se pralo jednou týdně, že se košile nosila celý týden, dneska, kdo si nepřevlékne každý den, tak je pomalu špindíra.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vyvrhel společnosti. Je to tak.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Pochopitelně, když jdete někam, jak bych řekl mezi lidi, musí se člověk obléci čistě, ale jak bych řekl, příliš časté mytí ničí jak kůži na těle, tak ničí prádlo, a to prádlo stačí skutečně pak jenom třeba jemně přeprat, nemusí se prát pokaždé prostě na tu danou teplotu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano. A ještě poslední dotaz, co aviváž?
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Aviváž samozřejmě zlepšuje vlastnosti prádla, ale uvědomte si, že aviváž je jak bych řekl impregnace toho prádla tím prostředkem, že zatímco normálním praním, odstraňujete špínu, tak aviváží tvoříte souvislou vrstvu tenzidů aby to odvádělo elektrický náboj a aby to mělo to prádlo, ta tkanina lepší vlastnosti na omak.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane profesore, mockrát děkujeme, bylo to zajímavé povídání. A milí posluchači, pokud ještě chcete položit nějaký dotaz panu profesoru Janu Šmidrkalovi z Vysoké školy chemickotechnologické Praha, tak můžete na chatu, na webu 2.rozhlas.cz. Pane profesore, díky.
prof. ing. Jan ŠMIDRKAL, CSc., Ústav mléka, tuku a kosmetiky Vysoké školy chemickotechnologické Praha
--------------------
Děkuju na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A těšíme se zase na slyšenou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.