Od ledna jsou některá dětská očkování zdarma - 28. listopadu

29. listopad 2011

Pondělní poradna Dvojky patřila dětskému očkování. (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pěkné pondělí vám přeji, Daniela Brůhová je u mikrofonu Dvojky Českého rozhlasu. Zrovna jsme si s paní doktorkou Renátou Růžkovou říkaly - pondělí, jaký to je den. U paní doktorky je možná méně oblíbený, u vás doufám, že nepatří k těm nejhorším. Kdybychom si měli vybírat, možná, že bysme si vybrali někde z prostředka týdne, ale nějak ten týden začít musí, takže pondělkem. Paní doktorka Renáta Růžková bude mluvit o povinném očkování hlavně tedy pro děti a dorost, za chviličku. Hned vás pozvu také na setkání po jedenácté hodině. Jeho hostem bude Josef Svoboda, arktický ekolog, muže, který přednášel dlouhá léta na torontské univerzitě, tam také pracoval věděcky a předtím v bývalém Československu si prožil víc jak 8 let v lágrech komunistických. I o tom bude vyprávět. O svém životě napsal knihu a myslím, že ta kniha je velmi obsažná. Kousíček toho obsahu uslyšíte. Teď se vracím k paní doktorce Renátě Růžkové. Povinné očkování pro děti a dorost, tedy protože, paní doktorko, vy se věnujete i dětem i dorostu. Jaké je? My si pamatujeme, že když chodíme se svými dětmi jako maminky, tak máme takový ten očkovací průkaz, a tam je jasně vyznačeno, kdy je potřeba první očkování, potom druhá, třetí dávka a tak dále, jestli je to injekcí, na lžičku a podobně. A vy určitě máte přesný a podrobný kalendář přímo v hlavě, paní doktorko.

Renáta RŮŽKOVÁ, lékařka
--------------------
Dobrý den. Očkování se v poslední době hodně u nás mění, takže i některé kalendáře očkovací, kde je vlastně v očkovacím průkazu kalendář, tak nemusí být platný, ale nikdo se nemusí děsit, protože každý lékař ví, které dítě v jakém věku které očkování potřebuje, aby mělo všechno. My poprvé očkujeme děti vlastně nyní už ve devátém týdnu a je to hexavakcínou, čili to je, to jsou kojenci a je to dávka proti tetanu, záškrt, černý kašel, heamophilus B, to je vlastně velmi nebezpečné onemocnění, které způsobuje záněty mozkových blan například, žloutenku typu B a obrna, čili na lžičku už neočkujem. Děti dostávají všechno přímo takhle v jedné dávce, což je výhoda, protože to je šetrná látka a daleko méně je na to reakcí, než dříve, když děti dostávaly vlastně v různých injekcích a museli jsme píchat vlastně na stejné nemoci dítě každé třikrát, takže to ušetří dětem jak návštěvy, tak vlastně i ten stres ...

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
I ten strach.

Renáta RŮŽKOVÁ, lékařka
--------------------
I třeba horečka, kde asi u 2 % dětí může být po očkování horečka, takže vlastně maminky jsou daleko více spokojené, děti to velmi dobře snáší a tato hexavakcína se očkuje vlastně v rozmezí třikrát po sobě v průběhu jednoho až tří měsíců, další dávka a poslední dávka je kolem roku věku, 6 měsíců po té třetí dávce.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní doktorko, vy jste říkala negativní reakce 2 % dětí, mají zvýšenou teplotu?

Renáta RŮŽKOVÁ, lékařka
--------------------
Zvýšenou teplotu, někdy až horečku, ale bývá to tak jeden až dva dny tak kolem těch 38 stupňů a to dítě nebudí dojem vážně nemocného dítěte. Takže, jestliže my maminky na to předem upozorníme, že toto se může stát, tak nejsou vyplašené, ty děti nepůsobí, že jsou nemocné, dostanou něco na teplotu a už vlastně doporučujeme, když očkujeme poprvé, aby si maminky nějaký sirup proti teplotě vlastně koupily a tím je vlastně ta situace jednodušší a někdy nám jenom zavolají, ani nemusí chodit.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Mluvila jste o hexavakcíně, kterou děti dostávají poprvé v devátém týdnu svého života. Další povinná očkování, jaká následují?

Renáta RŮŽKOVÁ, lékařka
--------------------
Ještě já bych řekla, že v tom devátém týdnu my očkujeme děti ještě proti pneumokokům. To je očkování sice dobrovolné, ale všem maminkám ho nabízíme a u nás je asi 97% pročkovanost, to znamená, rozdíl oproti povinnému očkování, že dosud hradí povinné očkování stát, od Nového roku to bude jinak, ale dosud hradí stát a toto očkování to dobrovolné hradí pojišťovny ze svých zdrojů. Takže ta maminka naštěstí, už to mají děti zdarma, ještě před 2 lety si toto platily, všechno to očkování. A toto očkování mají stejně společně s tou hexavakcínou, je to proti hnisavému zánětu mozkových blan, je to proti zápalům plic, je to proti takzvanému septickému stavu. Ty děti, když jsou v těžkém stavu, tak mohou i ohluchnout při léčbě a opravdu se dá zabránit velmi těžkým stavům. Takže to je vlastně to první očkování, který dostávají děti do toho roka věku a další povinné očkování je asi v patnáctém měsíci, je to první živá vakcína a jsou to spalničky, příušnice a zarděnky a přeočkování potom za půl roku. Nyní je výhoda, že pokud nabízíme vlastně očkování spalničky, příušnice, zarděnky, které jsou povinné, tak může si maminka zvolit v rámci jedné injekce ještě takzvanou tetravakcínu, to znamená, že navíc je tam nepovinně očkování proti planým neštovicím. Plané neštovice nejsou sice příliš závažné onemocnění, ale to, co bylo dříve, že se děti nakazily v kolektivu a už ty neštovice nikdy nedostaly, tak dnes již neplatí, protože onemocnění probíhá ve většině případů v menší míře, není to dítě tak těžce nemocné, nicméně se může několikrát opakovat. A pak je to nebezpečné třeba pro děvčata a dospívající ženy v těhotenství, kdy může dojít vlastně při onemocnění planými neštovicemi v těhotenství k poškození plodu, proto se snažíme, aby hlavně děvčátka byla oočkována všechna řádně a od Nového roku je změna v očkovacím kalendáři, už bylo schváleno vlastně, že budou vakcíny, které si rodiče doposud hradili tyto nepovinné, takže budou hradit pouze rozdíl platby mezi povinným a nepovinným očkováním. Toto bylo schváleno minulý týden a bereme to velmi radostně, protože rodiče vlastně uhradí jenom ten rozdíl za ten nadstandard.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.