Od divadla po noční běh. Přinášíme ochutnávku z doprovodného programu festivalu

30. září 2021

Festival Prix Bohemia Radio opět přiveze kromě přehlídky toho nejlepšího, co vzniklo na poli rozhlasové tvorby, i doprovodný kulturní program pro sportovce, náročné divadelní diváky i podcastové fajnšmekry.

Jednotlivé festivalové dny budou věnovány soutěžním kategoriím. Postupně se tak představí dokument, drama, reportáž a multimediální projekty. Mimo to se mohou návštěvníci těšit na doprovodný program, který doplní poslech rozhlasové tvorby o koncert filmových melodií, debaty, divadelní představení i program pro sportovce hned na několika místech Olomouce.

Hned v pondělí se nejenom festivaloví návštěvníci naladí na filmové melodie na zahajovacím koncertu Prix Bohemia Radio v Moravské filharmonii Olomouc. V doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma vystoupí Monika Absolonová, Václav Noid Bárta, Dasha a Jakub Hübner.

Fotografie Lenky Klicperové pro knihu Válka je mým osudem

V úterý doplní poslech reportáží první z debat, živé natáčení podcastu Čelisti a divadelní představení. Příběh rozdrásané Sýrie představí české válečné reportérky a autorky reportážní knihy Válka je mým osudem Lenka Klicperová a Markéta Kutilová. Na hodinovou debatu s ukázkami z Radioknihy se můžete těšit v Divadelním sále Uměleckého centra od páté hodiny odpolední.

Ve stejný čas bude v Jazz Tibet Clubu probíhat živé natáčení pořadu Čelisti. O filmovém dění budou se svým hostem debatovat Aleš Stuchlý a Vít Schmarc. Večer bude patřit ostravskému Divadlu Petra Bezruče, který divákům hanácké metropole představí své oceňované představení Transky, body, vteřiny inspirované životem československé atletky Zdeny Koubkové.

Představení Transky, body, vteřiny je inspirované příběhem československé atletky Zdeny Koubkové

Ve středu si na své přijdou fanoušci rozhlasových dramat i fanoušci podcastů a běžci. Prostor Jazz Tibet Clubu tentokrát využije mujRozhlas Podcast Session, který se do Olomouce vrací s nejnovějšími novinkami z podcastové scény, projektem Digitální spisovatel a známými moderátory jako hosty. Pozvání přijala moderátorka zpravodajského podcastu Vinohradská 12 Lenka Kabrhelová, Martin Minha z fotbalového podcastu Stadiony, Aleš Stuchlý z filmového magazínu Čelisti a Ivana Veselková z podcastu Buchty.

Lenka Kabrhelová a Jan Jílek během „živé“ Vinohradské 12 na Letní filmové škole v Uherském Hradišti

Druhou středeční akcí bude Noční běh pro Světlušku na pomoc nevidomým a slabozrakým. Rozhýbat se a podpořit lidi s hendikepem můžete za malé startovné v Bezručových sadech. Odměnou vám bude nejenom dobrý pocit, ale také startovní balíček s vakem na záda a čelovkou nebo sportovní čelenkou.

Čtvrtek bude patřit nejmladší festivalové kategorii – multimediálním projektům, a debatě s poslechem ukázek z podcastu Stopař. Unikátní podcast Českého rozhlasu, který nabízí jedenáct příběhů v jedenácti žánrech, představí sama dramaturgyně pořadu Kateřina Rathouská.

Kompletní program Prix Bohemia Radio najdete zde.

autor: nwe
Spustit audio