Očkovací centrum na brněnském výstavišti by podle primátorky mohlo fungovat od 4. ledna

23. prosinec 2020

Hlavní očkovací centrum proti covidu-19 v Brně by podle primátorky Markéty Vaňkové z ODS mohlo zahájit provoz 4. ledna. Řekla to po úterním jednání krajského krizového štábu.

Centrum by mělo vzniknout v záložní nemocnici na výstavišti, která vznikla pro pacienty s koronavirem. Zkušební provoz by začal očkováním členů integrovaného záchranného systému. To by podle Vaňkové bylo přípravou na očkování veřejnosti, které přijde na řadu v průběhu ledna a února.

V neděli 27. prosince by se měli proti covidu-19 naočkovat první jihomoravští zdravotníci. Jako první s aplikací látky začnou v neděli obě brněnské fakultní nemocnice. Nachystané mají už i zázemí, kde se bude vakcína skladovat. Svatoanenská nemocnice bude pro tento účel využívat speciální mrazáky v Mezinárodním centru klinického výzkumu v areálu nemocnice, kam se vejde víc než 100 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19. Podobně velké kapacity má i Fakultní nemocnice Brno. Ta má v bohunickém areálu už v provozu čtyři mrazáky a skladuje v nich různé vzorky. Jeden další si pořídila právě jen pro uskadnění vakcíny.

Kolik vakcíny budou mít nemocnice zatím
k dipozici

V první dodávce by mělo být zhruba 5 000 dávek. Asi 2 100 si jich nechá FN Brno pro své zaměstnance, další dva tisíce předá do svatoanenské nemocnice. O zbylou část by se měly podělit městské nemocnice v Brně a nemocnice krajské. Další várka vakcín se pak očekává 29. prosince a od ledna by měly být dodávky vždy jednou týdně. 

Kdy by mohlo být očkování dostupné
i pro další zájemce

Od ledna se počítá s očkováním lidí v rizikových skupinách. To znamená seniory, chronicky nemocné lidi nebo ty, kteří mají závažné onkologické nebo jiné diagnózy. Pro ně by ještě v prosinci měl vzniknout rezervační systém. Fakultní nemocnice Brno plánuje pro tenhle účel zřídit očkovací centrum v záložní nemocnici na výstavišti.

Denně by tam vakcínu mohlo dostat až 1 400 lidí. O koordinaci by se tam měl starat tým lékařů a sester, se kterým se počítalo pro provoz této nemocnice, a pomáhat jim budou dobrovolníci. Je to i proto, že pacienty je po aplikaci látky potřeba nějakou dobu sledovat kvůli nežádoucím účinkům. Předběžně se počítá, že by tam každý očkovaný měl strávit asi hodinu.

Očkovací centra by pak měla vzniknout i v dalších nemocnicích v kraji. Problém ale může být personál. Najednou totiž bude třeba zajistit antigenní i PCR testy, očkování i běžný chod nemocnic. Kdy pak bude očkování dostupné pro další skupiny obyvatel, se teprve uvidí.  

autoři: Hana Florianová , Vlasta Gajdošíková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související