Ochrana guerézy červené

8. září 2011

V Národním parku Jozani v jižní části Unguji, největšího ostrova Zanzibarského souostroví je největší tropický les na ostrově (tedy spíše jeho zbytek), močály a mangrovové porosty.

Les Jozani se stal útočištěm pro mnohé druhy živočichů, kteří dříve obývali celý ostrov: např. kočkodan diadémový, gueréza červená, štětkoun šedý, chocholatka zanzibarská, antilopa suni a další.
Právě v Jozani žije jedna z největších populací ohrožené guerézy červené, která je endemitem ostrova Unguja. Druh je na seznamu Cites i na červeném seznamu IUCN. Patrně se vyvinul v Pleistocénu, kdy byla populace oddělena od pevniny zvýšenou hladinou moře a zůstala izolována na ostrově. Od nejblíže příbuzného druhu se oddělila přibližně před 600 000 lety. Od 90. let 20. st. se gueréza červená stala vlajkovým druhem pro ochranářské snahy v okolí Zanzibaru. Celková populace čítá kolem 2000 jedinců. V Jozani žije zhruba 500 jedinců, a stále jich ubývá.

Logo

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 9/2011.

autor: Martina Balzarová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.