Ochota vzdát se své osobní svobody je dnes považována za ctnost, myslí si publicista Jefim Fištejn

25. květen 2021

Dlouhá léta pracoval v Rádiu Svobodná Evropa. Je dnes Evropa skutečně svobodná? „Je stále ještě svobodná, ale čím dál méně,“ soudí novinář v Blízkých setkáních. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas. Blízkým setkáním můžete dát až do 6. června svůj hlas v anketě Podcast roku. 

„Jsou civilizační trendy, které snižují úroveň svobody, které jsme chtěli dosáhnout. Je stále méně a méně svobody pro tvůrčího člověka, zvyklého na samostatné myšlení. Za mého mládí, za totality, bylo na neformální úrovni samostatné myšlení ceněno. Dnes jsme svědky přímo opačného trendu,“ říká přesvědčeně.

Kdo je dnes disidentem?

„Je to popírač vědy, odmítač roušek, nebo klimatický skeptik? Každé toto slovo je záporné a charakterizuje člověka jako špatného občana, který není schopen se zařadit a zpívat stejnou písničku! Dřív to tak nebylo. Věděli jsme, že svoboda v nás je důležitý faktor společenského rozvoje,“ pokračuje ve svých úvahách.

„Dnes nás ale mnozí přesvědčují, že ochota vzdát se své osobní svobody je ta největší ctnost. Máme brát vše s pokorou. Nejsem proti tomuto pojmu. Ale jeho nadužívání a akcentace na ochotu občana podřídit se, to je ten trend, který ve mně vzbuzuje pocit omezování svobody,“ vysvětluje Jefim Fištejn.

Kdo určuje, který názor je správný? Lze zničit lidství? Není lenost nechat se vést? Jak je to dnes s odpovědností? Je víra důležitá?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související