Oceněný Josef Veselý: Bál jsem se, že budu muset zpívat

6. říjen 2016

Rozhlasový autor a publicista Josef Veselý je bezesporu rozhlasovou legendou. Od středečního předávání cen Prix Bohemia Radio je tento titul takřka oficiální. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral totiž našeho kolegu na slavnostním večeru uvedl do rozhlasové Síně slávy.

Celkem tři rozhlasové legendy přijaly na předávání cen Prix Bohemia Radio ocenění. Herec Viktor Preiss rozhlasovou Thálii za roli Václava Talicha ve hře „Má protentokrát obsazená vlast“ a publicista Josef Veselý a skladatel a textař Jan Spálený vstoupili oficiálně do Síně slávy.

„V nádherném sále arcibiskupského sálu v Olomouci byla krásná atmosféra. Měl jsem jediný problém. Měl jsem mluvit do krásně nazdobeného mikrofonu, pod jehož stojanem bylo červené světýlko. A paní ředitelka nám vyhrožovala, že když budeme při řeči přetahovat, tak to světýlko začne blikat a my budeme muset okamžitě končit. Já to světýlko celou dobu strnule sledoval,“ svěřil se v rozhovoru moderátorce ranního vysílání Jarce Eliášové.

A ještě jedna obava ze slavnostního večera ho prý pronásledovala. Generální ředitel Českého rozhlasu totiž na tiskové konferenci naznačil, že jedna z oceněných legend na předávání cen dokonce zazpívá.

Jiří Kokmotos, Josef Veselý a Jaromír Ostrý zahájí Den otevřených dveří v 9 hodin ráno

„Děsil jsem se, že to po mně budou chtít. Protože to by to tam rovnou mohli zavřít. Naštěstí mi pak došlo, že pan ředitel myslel Jana Spáleného,“ tvrdil známý vtipálek Josef Veselý.

Už bez nadsázky ale vyprávěl o setkáních, která mu festival umožnil – s Hanou Maciuchovou a Viktorem Preissem. „Nejvíc mě na tom potěšilo, že oba poslouchají Toulky českou minulostí. Pan Preiss mi s trochu provinilým úsměvem řekl, že je poslouchá v autě, protože jindy nemá čas,“ pochlubil se.

Josefa Veselého, autora Toulek českou minulostí, ale můžete ve vysílání Českého rozhlasu Brno slyšet každý den. Jeho „Deníček“ je ve všední dny součástí „Srdcovek Zdeňka Junáka“, v sobotu jej můžete slyšet v ranním vysílání „Dobré ráno, Moravo“ a v neděli s tímto autorem můžete strávit celé tři hodiny prostřednictvím pořadu „Račte vstoupit k Josefu Veselému“.

Našemu pilnému a legendárnímu kolegovi gratulujeme.

autor: ska
Spustit audio