Obří kaktusy a vůně střelného prachu. Westernovému městečku Old Tucson se přezdívá pouštní Hollywood

Pokud jste viděli westerny jako Zlomený šíp nebo El Dorado, případně televizní seriál Sedm statečných, tak znáte i westernové městečko Old Tucson. Leží ve státě Arizona v národním parku Saguaro plném obřích kaktusů, a přezdívá se mu pouštní Hollywood. Své herecké umění tu totiž před kamerami předváděli třeba John Wayne, Paul Newman nebo i pozdější prezident Ronald Reagan. Do turistického parku a filmového studia v jednom se vydal i zpravodaj Jan Kaliba.

Milý personál, tlusté zdi a kulisy jako z divokého západu. Na hotel Gardner v El Pasu jen tak nezapomenete

Americké město El Paso ve státě Texas leží prakticky na hranici s Mexikem

Hotel Gardner je nejdéle fungujícím hotelem v americkém El Pasu, který už za čtyři roky oslaví rovných sto let. Zažil toho hodně, dokonce se v něm ukrýval jeden z nejhledanějších amerických bankovních lupičů a natáčelo se tu i několik filmů. Jako jeden z mála podniků ve své době byl postavený z betonu, a tak přečkal i několik požárů. Reportér Martin Balucha se v něm na pár dní ubytoval.

Herecké řemeslo tu můžete obdivovat dnes a denně, i když se zrovna žádný film nenatáčí. Dva šerifové se před svou stanicí dohadují, perou a nakonec i střílejí se dvěma ničemy. „Hrajeme padouchy jako kněze a kněze jako padouchy. To je základ našeho herectví. Aktivně si nasloucháme a jsme ponoření do svých rolí,″ říká mi Casanaya s koltem u pasu, oblečený do otrhaných hadrů darebáka Divokého západu z 19. století.

Divoký západ jako živý

Poslední vystoupení dne sledují desítky návštěvníků westernového městečka. V pozadí stojí hotel s typickou hospodou a mezi obřími kaktusy tu v prašných uličkách najdeme i dobovou školu, obchod, soudní síň nebo stanici dostavníku. „Legrační je, jak si někteří lidé myslí, že tady původně leželo skutečné město Tucson , protože to tu vypadá přesně jako v Tucsonu v 19. století,″ usmívá se Megan Litwicki ze zdejšího turistického parku.

Westernové městečko Old Tucson

Tohle městečko ale vzniklo před 80 lety. Narychlo ho tu postavila společnost Columbia Pictures kvůli natáčení westernu Arizona s Jean Arthurovou a Williamem Holdenem. Všechny domy postavili z vepřovic, pomáhal jim místní indiánský kmen. Vypadalo to tak věrohodně, že sem dokonce jezdili lidi a město poničili, protože hledali staré artefakty.″

Wayne, Eastwood i Taylorová

Westernové městečko Old Tucson

I v současnosti tu Megan Litwicki a její kolegové z vedení parku Old Tucson hostí sedm až deset štábů ročně, i když westerny už jsou ve filmařském oboru jen okrajovou záležitostí. Ale když se tu procházíte a kočí práská bičem, kolem vás je plno zbraní i koní a za vámi se tyčí průčelí kostela nebo šibenice, snadno podlehnete dojmu, že zlatý věk westernu stále trvá.

Tohle je plakát Johna Waynea ve filmu Rio Bravo. Přesně tady u toho domu se odehrávala jeho slavná přestřelka. Celkem tu natočil čtyři filmy,″ ukazuje Megan. „Ta hora v pozadí se jmenuje Golden Gate a objevuje se v mnoha filmech. Kdykoli ji spatříte, můžete si být jistí, že se to odehrává tady ve Starém Tucsonu.″

V 50. letech tu natáčel western Nejzazší výspa i pozdější prezident Ronald Reagan. Ale jezdili sem také další osobnosti jako Clint Eastwood nebo Elizabeth Taylorová.

Přežil požár i prezidenty

V roce 1995 velká část Starého Tucsonu shořela a kromě budov, kostýmů a dalších pokladů filmové historie zničil požár také jedinou kopii filmu o historii zdejšího westernového městečka s unikátními zákulisními záběry filmových hvězd.

Oheň tehdy přešel i přes nejsnímanější lokomotivu filmové historie. Jmenuje se Reno a pochází z roku 1872. „Už nefunguje, ale byl to opravdu slavný parní stroj. Máme tu i seznam osobností, které se v ní svezly, včetně prezidentů Granta a Roosevelta staršího,″ dodává Meghan.

A i když už má Reno odpracováno, vlak tu přesto stále jezdí. „Nevím proč, ale lidi ten vlak milují, spousta návštěvníků se jím vozí,″ diví se při pohledu na okružní mini vlak Megan Litwicki. Hlavní turistickou sezónu mají ve westernovém parku Old Tucson v hornaté části Sonorské pouště právě teď. V létě tu totiž bývá nesnesitelné horko.

autoři: Jan Kaliba , and

Související