Obce v Plzeňském kraji během jara zalesňují, některé mají problém s nedostatkem brigádníků

22. duben 2024 15:23

Nejdřív nebyly sazenice, pak zase chyběli brigádníci. Blovice na jižním Plzeňsku ale nakonec přesto zalesňují, a to dokonce rekordně. Po několika letech navíc budou nové stromky i na hůř dostupných místech.

Zalesňování  v Blovicích na jižním Plzeňsku

Sehnat brigádníky pro práci v lese může být v některých případech docela oříšek. Ne každému se chce například sázet stromy na hůř přístupných místech a navíc si tam všechny sazenice přinést. Přesně tenhle problém řešily letos na jaře Blovice na jižním Plzeňsku. Na partu brigádníků si musely počkat. Teď už postupně zalesňují paseky pod hradem Vlčtejn. Blovice letos vysazují rekordní množství stromků, momentálně jsou na 80 tisících s tím, že nejvíc zastoupeny jsou borovice a smrky.

V Rokycanech pro změnu problém sehnat brigádníky na sázení stromků nemají, v sezóně, to znamená v březnu a dubnu, jich najímají zhruba padesát. Plzeň zase využívá vysoutěžené firmy, ale pomáhá i veřejnost. Dvakrát ročně, na jaře a na podzim, se uskuteční akce Den pro les, jejíž cíl představuje dostat do lesa převážně rodiny s dětmi. Zájem veřejnosti je velký, lidé se musí registrovat a několik týdnů dopředu bývají všechna místa obsazena.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy