Občas zapomenu jít na jeviště, protože se kochám, říká herec Pavel Nový

2. leden 2022

Srdcař. Slovo, které jej vystihuje nejlépe. Kolegové o něm říkají, že někdy přijde v divadle pozdě na výstup. Důvodem je to, že se na ně díval a byl okouzlen tím, jak hezky hrají. O divadle vypráví s takovou láskou, že si říkáte, že byste jej chtěli mít jako kamaráda. Hostem Jožky Kubáníka je herec Pavel Nový.

S humorem svým vlastním poznámku o srdcaři Pavel Nový s úsměvem komentuje: „Mám takovou drobnou vadu srdce. Mám mírnou nedomykavost nějaký chlopně, ale to už mám dlouho.“ Zároveň ale vyvrací slova svých kolegů o pozdních příchodech. „Ne že bych přišel pozdě. Stojím v portále a kochám se a najednou zjistím, že už jsem tam měl bejt,“ dodává. Svou hereckou profesi miluje a hercem chtěl být už od dětství.

Poprvé se Pavel Nový objevil ve filmu ve svých 13 letech. Zahrál si ve filmu Václava Vorlíčka Kuřata na cestách z roku 1962. „Je to jeden z mých černobílých filmů. Moje nejmladší vnoučata nikdy černobílý film neviděla, říkají tomu šedivý film,“ říká se smíchem. Jeho cesta k herectví však úplně přímá, třikrát jej nevzali na DAMU. Než se definitivně stal hercem, živil se jako šofér, traťový dělník, dřevorubec i číšník. „Na vojně jsem byl i kuchař. Jednu krátkou jsem chvíli dokonce pilotoval letadlo. Ale to už je promlčený.“ K herectví se i přes občasnou nepřízeň osudu stejně vrátil.

Sám o sobě říká, že neví, jestli má pevnou vůli. Zvládl exotické choroby, které si dovezl z Afriky. Jindy se otrávil jídlem a málem se udusil. V roce 2007 se zastavilo jeho srdce a strávil nějaký čas v kómatu. Přes to anebo možná právě proto nepřichází o svůj nadhled. „Já jsem se tak vyspal, mám naspáno do foroty,“ dodává Pavel Nový s úsměvem. Vnímal vše, co mu jeho blízcí u lůžka říkali, a to mu nesmírně pomohlo. I když nemohl reagovat, pamatuje si téměř vše.

Spoustu vzpomínek získal i při natáčení filmů. Nejraději vzpomíná na film S tebou mě baví svět. „Celý ten film viděl asi dvanáctkrát. Vždycky vidím nějaký kousek a se zalíbením si to užívám. Marie Poledňáková natočila geniální biják, který baví už několik generací. Julek (Július Satinský) a Vašek (Václav Postránecký) se nahoře určitě taky pořád radujou a určitě se tam sešli,“ vzpomíná Pavel Nový na oba své herecké kolegy z legendárního filmu.

Nejen o svém dětství, trojkách z chování, pevné vůli a nových začátcích v záznamu rozhovoru mluví herec Pavel Nový, host Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související