O zneužívání dětí v církvi se tady ví nejmíň sedm let. Zametalo se to ale pod koberec, zlobí se Freund

7. duben 2019

Skandál kolem dětských obětí (nejen) římskokatolických kněží neutichá ani po týdnech propírání na veřejnosti. Bouří se „obyčejní“ katolíci, kteří nechtějí, aby se letité problémy církve zametaly pod koberec. Téma pořadu Vertikála a Veroniku Sedláčkovou.

Sexuální násilí na dětech se nevyhýbá ani českým církvím

znásilnění - zbitá žena - sexuální násilí - zneužívání

Vertikála přináší exkluzivní materiál na téma zneužívání nezletilých v církvi. Problém, o kterém ve Vatikánu diskutovali zástupci církve z celého světa, se totiž nebyhýbá ani České republice. Promlouvají oběti sexuálního násilí. Ptáme se, co oběti zneužití potřebují, aby se s traumatem vyrovnaly, a co je v církvi potřeba vylepšit, aby byla bezpečným prostředím. Moderují Magdaléna Trusinová a Adam Šindelář.

Problém komentoval i bývalý brněnský zastupitel Martin Freund v pořadu Vertikála. „Jestli si katolická církev nedokáže připustit, že sexuální zneužívání zástupci církve je systémový problém, že tady nejde o selhání jednotlivců, ale něco špatného uvnitř, tak je to velmi na pováženou. Nemluvě o velké necitlivosti vůči obětem,“ řekl.  

Právník blízký katolické církvi Jakub Kříž podobná slova odmítá. „V posledních zhruba 20 letech tady byly jasné akce papeže Jana Pavla II., Benedikta XVI. a teď i svatého otce Františka, kteří toto zlo pojmenovali. Pak přizpůsobili vnitřní mechanismy ke vzniku struktury prevence a represe, když už k takovým politováníhodným činům dojde.“

Způsob ,jak identifikovat agresora a jak s ním naložit, je podle Kříže hned ve dvou rovinách – uvnitř samotné církve a taky podle platných právních norem státu. „Obě roviny je ale třeba rozlišovat, protože u tohoto činu neexistuje oznamovací povinnost. Přesto, a nad rámec svých zákonných povinností, to zástupci církve činí,“ dodal právník. A právě otázka liknavosti řešení zneužívání zlobí Freunda.

Trestní oznámení nepodal nikdo

Český rozhlas Plus jako první médium zveřejnil anonymní výpovědi hned několika českých obětí zneužívání. „Tady se vůbec nic nedělo dlouhých sedm let, a to až do okamžiku, kdy do toho vstoupil Vatikán. Do té doby to prošlo přes biskupy a další hlavy církve a nedělo se nic. Dokonce věděli, že to může pokračovat. Ten člověk byl stále na stejném místě, stále pracoval s dětmi… Takto se přeci jasně vyjádřily samotné oběti.“ Co na to obhájce katolické církve?

Nejsem syn pekla, jen bývalý kněz, který opustil službu kvůli sexuální orientaci, říká Jiří Pešek

Jiří Pešek, kněz

Málokdy se stane, že se dozvíte o knězi, který odejde z církevního řádu. Jiří Pešek to udělal a navíc se přihlásil i ke své homosexuální orientaci. Dnes žije v registrovaném partnerství a o důvodech svého rozhodnutí dokáže veřejně mluvit.    

„Jenže do této chvíle, pokud vím z veřejných zdrojů, tak ani jeden z nich nepodal trestní oznámení. To snad měla podat třetí, nezúčastněná osoba… Oběti se navíc vyjádřily v tom smyslu, že ani nechtějí, aby se jejich věc řešila v trestněprávní rovině. Ale neznám, ani nemohu znát samotný spis. Co vím, je, že Vatikán zasáhl na základě reportování českými biskupy,“ řekl Jakub Kříž.

Ani s tímto konstatováním se ale bývalý zastupitel Freund nespokojil a dodal: „To není pravda, protože na Vatikán se obrátily samotné zoufalé oběti, ne biskupové… To, co dnes slyšíme v médiích, a teď i od právníka Kříže, tedy že všechno je, bylo a bude v pořádku,… taková slova slýcháme od představitelů církve léta a moc naděje do budoucna mi to nedává.“

Co by chtěl vidět, je sebereflexe, nějaký vysoký představitel církve by se měl omluvit za systémové chyby, se kterými budeme něco dělat. „Nic podobného jsem ale dosud neslyšel,“ dodal Freund.

Poslechněte si celý pořad, protože v první části je hostem provinciál dominikánů Lukáš Fošum. Řád má totiž podezření, že v jeho řadách působilo od 90. let šest pachatelů sexuálního násilí. Moderují Naděžda Hávová a Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , Naděžda Hávová , Adam Šindelář , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.