O záhadném semínku. Premiérové pohádky skřítka Hajaji čte Andrea Elsnerová

15. květen 2022

Pod zemí i nad zemí to totiž žije! Chcete vědět, co se nakonec vyklubalo ze záhadného semínka, jak to dopadlo s nafoukaným rajčetem, marnivou cuketou nebo housenkami, které si pochutnávaly na zelí pana Špačka? Tak hurá na zahradu! Čte Andrea Elsnerová.

Napsala: Barbora Vajsejtlová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 9. 5. 2022

O ustrašeném brambůrku

Jednoho jarního dne se bramborové mamince pod zemí narodil maličkatý, trochu šišatý brambůrek. Na rozdíl od svých hlasitých a rozjívených sourozenců byl bázlivý a ustrašený. Všeho se bál a styděl se za to, že není hezky hladký a kulatý. Kdy se brambůrek přestane stydět a bude na sebe pyšný?

O nafoukaném rajčeti

Ve skleníku se narodilo tuze pyšné rajče. Mělo pocit, že má ten nejdokonalejší odstín červené, že je na světě nejkrásnější, nejčervenější a nejkulatější. Každý den se nakrucovalo se na větvičce, aby se vidělo ze všech stran. Jak to s takovým nafoukaným rajčetem dopadne? Kdo ho sní?

O záhadném semínku

V půdě pod zemí odpočívala různá semínka a čekala na to, až sluníčko ohřeje půdu natolik, že bude správný čas vyklíčit. Mezi semínky ředkviček, šťavnatého salátu, svěžího špenátu a mrkví však leželo i jedno zvláštní, velké a černé semínko. Zatímco ostatní už se pomalu začali probouzet, černé semínko pořád tvrdě spalo. Co z něho vyroste? Jak se mezi ostatní dostalo?

Jak zelenina potrestala zloděje

Ve vesničce Husí Lhota žila babička, jejímž největším potěšením byla její zahrádka. Pěstovala na ní fazolky, hrášek, mrkve, petržele, dýně, cibule i celer. Všichni její upravenou zahrádku obdivovali, jen soused Vrtivec jí záviděl. Jemu se mu pěstování zeleniny vůbec nedařilo. Jednoho dne se rozhodl, že babičku o všechnu zeleninu připraví! Povede se mu to?

O marnivé cuketě

Jednou se zelenina dohodla, že uspořádá na zahradě veliký ples. Všichni byli natěšení a pilně se připravovali! Mrkve si pročesávaly své dlouhé zelené vlasy, rajčata se snažila co nejvíc dozrát a květáky si ještě víc kadeřily své kudrnaté účesy. Cuketa Amálka si umínila, že musí být ze všech nejkrásnější. Co k tomu potřebuje?

Jak si housenky pochutnaly na zelí pana Špačka

Pan Špaček byl velký morous. Neměl rád nic a nikoho. Kromě zelí. Zelné hlávky si pěstoval na své zahradě, kde každý den vesele štěbetali ptáci. Všem lidem z okolí se jejich zpěv líbil, jen pan Špaček si stěžoval, že kvůli němu nemůže dospat. Rozhodl se tedy, že se s ptáky vypořádá jednou provždy a všechny stromy na své zahradě pokácí. Jak se mu tenhle plán vymstí? Čím mu ptáci na zahradě pomáhali?

Jak zelenina závodila s ovocem

Jednoho dne si na zahradě uspořádala zelenina s ovocem olympiádu, aby se vidělo, kdo je lepší. Jako hlavní organizátor a rozhodčí byla ustanovena dýně, která jednak na celý nápad přišla a jednak byla příliš tlustá a neohrabaná na to, aby mohla také závodit. Jak závod dopadne?

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související