O vyhynulých mamutech toho hodně prozradí kly a zmrzlinové kornouty

8. říjen 2021

Publicista a spisovatel Zdeněk Ležák má pro nás jako obvykle pár novinek ze světa a několik neuvěřitelných zajímavostí.

Roman Víšek ve studiu Klubu Rádia Junior přivítal publicistu a spisovatele Zdeňka Ležáka. čemu se na zoubek podívali tentokrát?

Kosti mamuta promlouvají

Čas od času lidé ve zmrzlé půdě najdou kosti nebo kly dávno vyhynulých mamutů. U jednoho takového nálezu z Aljašky dokázali vědci právě díky klům určit, kde všude se ten konkrétní mamut před 17 000 lety pohyboval a jaký měl život.

Co je to kel?

Kly jsou vlastně dlouhé zuby, které jsou vidět, i když má zvíře zavřená ústa. Z dosud žijících druhů se jimi pyšní třeba sloni (zubovině jejich klů se říká slonovina), mroži a narvalové. 
Bohužel kvůli nim zvířata často loví pytláci, protože kly jsou opředeny mnoha pověrami a používají se v léčitelství nebo jako materiál pro výrobu různých předmětů, a to i přes to, že je mezinárodní obchod s nimi zakázán.

Pomohli jim k tomu „zmrzlinové kornouty“. Tak si odborníci nazvali strukturu klu. Ten totiž mamutům rostl vrstvu po vrstvě. A díky tomu jeho struktura po rozříznutí vypadá, jako byste na sebe nasadili mnoho zmrzlinových kornoutů.

Každý rok zvířeti přibyla nová vrstva klu ze které se dá vyčíst, kde zrovna mamut v tu dobu žil. Jak to vědci poznají?

Jaký sport provozovat se psem? A kde žijí zvířata, která si umí vykopat studnu? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Roman Víšek , kpe
Spustit audio

Související