O statečné princezně. Vyprávění Josefa Lady o princezně Máně, která zachraňuje Honzu z pekla

19. květen 2021

Známý malíř a spisovatel napsal příběh, ve kterém obrátil naruby klasickou pohádku. Poslechněte si ji ve skvělém a neopakovatelném podání herečky Ivy Janžurové.

Čte: Iva Janžurová
Dramaturgie: Martina Drijverová
Režie: Helena Philippová
Natočeno: 1983

1. díl

Sudičky vyvěštily Honzovi, že ho ve dvaceti letech odnese čert! A bylo tomu opravdu tak. Belzebub se jednoho dne chystal unést do pekla starého lakomce Kratinu, ale místo toho omylem sáhnul po hodném a způsobilém Honzovi. Jak tohle dopadne? Jaký trest Belzebub dostane? A kdo se rozhodne Honzu zachránit?

2. díl

Starý Belzebub odnesl do pekla Honzu. Bylo to však nedopatřením! Vždyť on tam šel pro starého lichváře Kratinu. Dlouho nikdo nesebral odvahu, aby z pekla chudáka Honzu zachránil. Až jednou zastavilo před hospodou auto a vystoupila z něj princezna Máňa. Tahle dívka měla pro strach uděláno! Podaří se jí do pekla dostat? Co všechno je na takovou cestu potřeba? 

3. díl

Princezna Máňa se vydala zachránit Honzu z pekla. Cesta to nebyla jednoduchá. Musela nejprve letět na koštěti a potom se pekelným komínem spustit přímo do pekla. Než se nadála, stála už mezi hromadou chlupatých čertů. Lucifer ji však Honzu nevydá jen tak snadno. Máňa bude muset splnit tři úkoly? 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.