O smutcích. Sedm příběhů o sedmi různých smutcích, které dětem pomáhají pochopit vlastní pocity

27. červen 2021

Poslouchejte v jedinečné autorské interpretaci spisovatelky, herečky a zpěvačky Marky Míkové.

Čte: Marka Míková
Dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Apolena Novotná
Premiéra: 27. 1. 2020

Však to znáte: na člověka někdy padne nálada, že by se radši neviděl. Není snadné ji ze sebe setřást. Ale docela pomáhá vědomí, že v tom nejsme sami. Proto Marka Míková sepsala povídání o sedmi různých smutcích. Každému dala nějakou barvu. A z každého našla cestu ven!

Ať už je to Lukášův ranní šedivý smutek, Emin smutek černý a ukřivděný, průsvitný provinilý smutek Jiřky a Tomáše, Maruščin béžový smutek z protivných holek, Milanův růžový smutek, když se cítí odstrčený, Pavlíkův fialový smutek ze stesku po tátovi nebo hnědý smutek z osamění, který si vyhlídl babičku Milušku.

Marka Míková

Poslechněte si o nich a třeba si kolem sebe taky všimnete někoho, kdo zrovna zápasí se svým smutkem a komu můžete pomoct. Sdílený smutek je totiž poloviční smutek.

Smutek šedivý

Někdy si člověk připadá jakoby mu něco sedělo za krkem a kazilo mu všechnu radost ze života. Jako Lukášovi, když na něj po ránu skočí šedivý smutek. Bude si ho muset s sebou odnést až do školy? To se dozvíte od Hajaji.

Smutek černý

Ema má svou sestru Andulu docela ráda. Ale někdy ji rozzuří tak, že má černo před očima. Když se taková zloba nechá růst, brzy dosáhne až ke stropu a pak už se jí člověk bez pomoci nezbaví. Jak to bylo s Emou a černým tričkem, to vám poví Hajaja.

Smutek průsvitný

Někdy máte pocit, že jste neprovedli nic špatného. Ale ono se stane něco, co vás mrzí a nedá se to odčinit. Své o tom už vědí dvojčata Jiřka a Tomáš, kteří si na prázdniny k babičce vzali svoje narozeninové morče.

Smutek béžový

Svět je plný barev a může být tak krásný! Jenže to by v něm Maruška nesměla mít smůlu na otravné spolužačky, které se nejlíp baví, když můžou někoho popichovat...

Smutek růžový

Na to, jestli by chtěl sourozence, se Milana nikdo nezeptal. A najednou dostal sestru. Jmenuje se Růženka a je tak růžová a roztomilá, až jsou z ní všichni pryč. I z toho člověk může dostat parádní smutek.

Smutek fialový

Ještě donedávna Pavlík takový pocit vůbec neznal. Když ještě byli všichni čtyři s tátou a mámou a bráškou Petrem spolu každý den. Jenže pak se jeden z rodičů odstěhoval a Pavlíkovi se zdá, že po něm zůstalo moc velké prázdno.

Smutek hnědý

Svoje smutky nemají jenom děti. I velcí je mají. A nemyslete si, že je pro ně lehčí se s nimi vypořádat. Jen si poslechněte o hnědém smutku babičky Milušky, která se bojí, že na ni všichni zapomněli a nikdo ji už nepotřebuje.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio